Business & Finance Πέμπτη 24/08/2023, 15:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο της Meloni για τα κόκκινα δάνεια: Οι δανειολήπτες θα ξεχρεώνουν πληρώνοντας λιγότερα

Το σχέδιο της Meloni για τα κόκκινα δάνεια: Οι δανειολήπτες θα ξεχρεώνουν πληρώνοντας λιγότερα

Ένα νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, φιλικό προς τους δανειολήπτες, επιδιώκει να υιοθετήσει η ιταλική κυβέρνηση έως το τέλος του έτους, στο πλαίσιο της προσπάθειας της πρωθυπουργού Giorgia Meloni να βοηθήσει τις ταλαιπωρημένες οικογένειες και τις επιχειρήσεις, εν μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων.

Το νέο πλαίσιο θα επιτρέπει σε φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις αυτές καταβάλλοντας ένα μικρό μόνο μέρος της ονομαστικής αξίας τους, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση.

Ο νέος νόμος απειλεί να προκαλέσει και άλλες αντιδράσεις ανάμεσα στις τράπεζες και τους ξένους επενδυτές, στον απόηχο μάλιστα και του πρόσφατου αιφνιδιασμού με τις ανακοινώσεις για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι κινήσεις αυτές θα εκμηδενίσουν τις αποδόσεις τους και θα θέσουν σε κίνδυνο την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ιταλίας.

«Ο στόχος μας είναι να απαλλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα και εταιρείες  από τα κόκκινα δάνειά τους, να κλείσουμε παλιά χρέη και να τους κάνουμε να δουλεύουν ξανά», είπε στο Bloomberg ο υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso.

Όπως και με τον φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών, που εγκρίθηκε μέσα στον Αύγουστο, οι βουλευτές της Meloni επιδιώκουν να περιορίσουν τα μεγάλα κέρδη που βγάζουν χρηματοοικονομικοί παίκτες, αναφέρει το κείμενο του νομοσχεδίου. Οι επενδυτές στα κόκκινα δάνεια, που συχνά είναι ξένοι, αγόρασαν αυτά τα χρέη υπό δραματικές συνθήκες για να κερδοσκοπήσουν πάνω στην αδυναμία των τραπεζών και των δανειοληπτών και συχνά βγάζουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, που είναι απαράδεκτα, σύμφωνα με το κείμενο.

Ο νέος νόμος θα επιτρέπει σε Ιταλούς δανειολήπτες με χρέη κάτω των 25 εκατομμυρίων ευρώ που «κοκκίνησαν» μεταξύ 2015 και 2021, να τα πάρουν πίσω από funds που τα έχουν αγοράσει από τις τράπεζες. Οι οφειλέτες θα πληρώνουν 20% παραπάνω από όσα πλήρωσαν τα funds, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε το κόμμα της Meloni.

Ξένα funds έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν κόκκινα δάνεια από τις ιταλικές τράπεζες τα τελευταία οκτώ χρόνια. Με τον τρόπο αυτό,  οι τράπεζες απαλλάχθηκαν από τις θέσεις αυτές, ώστε να μπορέσουν να εκδώσουν νέα δάνεια.

Οι ρευστοποιήσεις αυτές επέτρεψαν στις ιταλικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τα 341 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015 στα 58 δισ. ευρώ φέτος τον Μάρτιο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πόσο θα κοστίσει στις ιταλικές τράπεζες ο φόρος υπερκερδών

Ο «καπιταλισμός της Meloni» γεννά φόβους για την εταιρική Ιταλία

Meloni: Δική μου η απόφαση για τον φόρο στις τράπεζες – Θα το ξανάκανα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News