Business & Finance Πέμπτη 24/08/2023, 15:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στο 25%

Τουρκία: Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στο 25%

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη σε μεγαλύτερο βαθμό από το αναμενόμενο στο 25%, σηματοδοτώντας ότι είναι πρόθυμη να ακολουθήσει μια νέα δέσμευση για μείωση του πληθωρισμού μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια ήταν προηγουμένως στο 17,5%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο στο 20%.

Οι αγορές φάνηκε να είδαν θετικά αυτή την εξέλιξη, καθώς μετά την ανακοίνωση η τουρκική λίρα κέρδισε έδαφος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και του ευρώ. 

Το δολάριο ήταν περίπου 1,6% χαμηλότερα έναντι της λίρας στις 12:47 μ.μ. ώρα Λονδίνου, και το ευρώ βρισκόταν 1,5% χαμηλότερα.

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η επιτροπή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι «αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να καθιερωθεί η πορεία αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό, να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για την άνοδο των τιμών των καταναλωτών και να ελεγχθεί η επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών».

Η επίμονη αύξηση του πληθωρισμού ώθησε την κεντρική τράπεζα να αναθεωρήσει πρόσφατα την πρόβλεψή της αναφορικά με την άνοδο των τιμών των καταναλωτών για το τέλος του έτους από 22,3% σε 58%. Την Πέμπτη, η τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα παραμείνει στο «ανώτατο όριο του εύρους των προβλέψεων».

Ο πληθωρισμός μειώθηκε μεν από τότε που έφτασε στο πικ του σε ύψος 85% τον Οκτώβριο του 2022, αλλά εκτινάχθηκε από 38% τον Ιούνιο φέτος σε σχεδόν 48% τον Ιούλιο. Η κεντρική τράπεζα απέδωσε την παραμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, τις μισθολογικές πιέσεις, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών και τις φορολογικές ρυθμίσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan διόρισε τον Ιούνιο την Hafize Gaye Erkan, νέα διοικητή της κεντρικής τράπεζας, υποδεικνύοντας μια στροφή από την αμφιλεγόμενη πολιτική της χώρας για μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε. 

Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αν και η κίνηση του Ιουλίου ήταν κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Κωνσταντινούπολη: Έχει περισσότερα IPOs από το Λονδίνο και το Μιλάνο  – Πώς τα κατάφερε 

Πώς το στοίχημα των 124 δισ. δολαρίων για τη «σωτηρία» της λίρας, στοιχειώνει τώρα την Τουρκία 

Τουρκία: Η χειρότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εδώ και 21 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News