Πουλήθηκε η Subway: Πώς μια επένδυση 1.000 δολαρίων έφτασε να αξίζει 10 δισ. δολάρια
Αλλάζει χέρια η Subway, η αλυσίδα σαντουϊτσάδικων που ιδρύθηκε το 1965 από έναν 17χρονο και έναν πυρηνικό μηχανικό και έφτασε να μετρά σήμερα περισσότερα από 20.000 καταστήματα.
Η Subway, που έως σήμερα ελεγχόταν από τις οικογένειες των αρχικών ιδρυτών της, πουλήθηκε στην Roark Capital, μια εταιρεία που έχει επίσης στην κατοχή της φημισμένα ονόματα της εστίασης, όπως τα Dunkin’, Baskin-Robbins, Sonic, Arby’s, Buffalo Wild Wings, Jimmy John’s, Auntie Anne’s, Carvel και Cinnabon.
Η αλυσίδα αναζητούσε αγοραστή από τον Φεβρουάριο και φέρεται να ζητούσε 10 δισ. δολάρια. Το υψηλό τίμημα εκτιμάται ότι αποθάρρυνε πολλούς πιθανούς μνηστήρες από τον κλάδο των εστιατορίων, αφήνοντας μόνο εταιρείες private equity στην κούρσα. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους που φέρεται να κατέθεσαν προσφορά ήταν οι TDR Capital και Sycamore Partners. Το τίμημα της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό.
Η Subway, υπό τον CEO John Chidsey, ο οποίος εντάχθηκε στην εταιρεία το 2019, πραγματοποιούσε μία προσπάθεια ανάκαμψης, με ανανέωση του μενού της, επενδύσεις στην τεχνολογία και νέους franchisees. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πωλήσεις στα καταστήματα που λειτουργούν πάνω από έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 9,8%, δείχνοντας ότι η ανάκαμψη αυτή είχε ξεκινήσει.
Η Subway ιδρύθηκε το 1965 από τον Fred DeLuca και τον Peter Buck. Ο DeLuca, γιος ενός εργάτη εργοστασίου, ήλπιζε να σπουδάσει ιατρική και για αυτό έπιασε δουλειά για το καλοκαίρι σε ένα κατάστημα με εργαλεία. Βλέποντας ότι ο μισθός του δεν επρόκειτο να καλύψει τα έξοδα των σπουδών του, σκέφτηκε να ανοίξει ένα σαντουϊτσάδικο.
Σε ένα οικογενειακό μπάρμπεκιου, προσέγγισε τον Buck, έναν πυρηνικό μηχανικό που δούλευε για την General Electric και ήταν φίλος των δικών του. Εκείνος έκανε την αρχική επένδυση των 1.000 δολαρίων και έτσι δημιουργήθηκε το «Pete’s Super Submarines», στο Μπίτζπορτ του Κονέκτικατ. Στις ΗΠΑ, submarines ή subs ονομάζονται τα σάντουιτς -ζεστά ή κρύα- που φτιάχνονται από μία στρογγυλή μπαγκέτα ψωμιού κομμένη στη μέση, αφού το σχήμα τους θυμίζει υποβρύχιο. Από εκεί πήρε το όνομά της η επιχείρηση.
Ο DeLuca έβαλε την οικογένειά του να βοηθήσει στο μαγαζί. Η μητέρα του έκανε την εβδομαδιαία σύσκεψη σχεδιασμού στο τραπέζι της κουζίνας της και αργότερα έγινε διευθύντρια της εταιρείας. Η αδερφή του έγινε αντιπρόεδρος, υπεύθυνη λειτουργίας και έρευνας και ανάπτυξης.
Τελικά, καθώς η επιχείρηση μεγάλωνε, ο DeLuca εγκατέλειψε τα σχέδιά του να γίνει γιατρός (αν και πήρε πτυχίο ψυχολογίας).
Το 1974, οι δύο συνέταιροι άρχισαν να πουλάνε τα δικαιώματα franchise και έτσι, έως το 1978, η Subway είχε ανοίξει το 100ο κατάστημά της. Το 1987 έσπασε και το φράγμα των 1.000 εστιατορίων.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια, ο τζίρος των καταστημάτων Subway στις ΗΠΑ μειωνόταν, εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού. Το προφίλ της εταιρείας έπληξε η εμπλοκή ενός διάσημου εκπροσώπου της σε σκάνδαλο παιδικής πορνογραφίας, ενώ ακολούθησε και ο θάνατος του DeLuca, το 2015. Ο Buck πέθανε το 2021.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Η Subway προσφέρει δωρεάν σάντουιτς για πάντα- Αρκεί να κάνετε αυτή τη μικρή αλλαγή στη ζωή σας
Ενδιαφέρον Goldman Sachs για πιθανή πώληση της Subway για 10 δισ. δολ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News