Business & Finance Πέμπτη 24/08/2023, 14:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κωνσταντινούπολη: Έχει περισσότερα IPOs από το Λονδίνο και το Μιλάνο  – Πώς τα κατάφερε 

Κωνσταντινούπολη: Έχει περισσότερα IPOs από το Λονδίνο και το Μιλάνο   – Πώς τα κατάφερε 
Η Κωνσταντινούπολη ήταν πιο επιτυχημένη στην προσέλκυση αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) φέτος, από ό,τι μεγαλύτερα χρηματιστήρια όπως αυτά του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου, σε μια κατά τα άλλα πολύ αδύναμη χρονιά για τις εισαγωγές στα χρηματιστήρια παγκοσμίως.
 
Τριάντα εταιρείες πούλησαν μετοχές μέσω IPO στο Borsa Istanbul φέτος, αντλώντας συνολικά 1,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.
 
Ο όγκος των συμφωνιών είχε ως αποτέλεσμα η Κωνσταντινούπολη να βρεθεί ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες πόλεις με τα περισσότερα IPOs του 2023, ξεπερνώντας πολύ μεγαλύτερα χρηματιστήρια στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και τη Νότια Κορέα.
 
Η επιτυχία της Τουρκίας, μαζί με αυτή άλλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Ρουμανία και η Ινδονησία, υπογραμμίζει ότι ορισμένα μεγάλα δυτικά χρηματιστήρια αποτυγχάνουν να προσελκύσουν σημαντικές συμφωνίες μετοχών. Τα IPOs στο Λονδίνο, για παράδειγμα, έχουν συγκεντρώσει μόλις 967 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτά στη Φρανκφούρτη έχουν συγκεντρώσει 1,1 δισ. δολάρια.

Ελπίδα για μεγάλες αποδόσεις ως απάντηση στην πτώση της λίρας 

Η Τουρκία επωφελείται καθώς οι ντόπιοι μικροεπενδυτές ποντάρουν όλο και περισσότερο στο χρηματιστήριο. Ενώ το ξένο κεφάλαιο έχει εγκαταλείψει τη χώρα λόγω των ανησυχιών αναφορικά με τις αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, οι ντόπιοι επενδυτές στρέφονται στις μετοχές με την ελπίδα να κερδίσουν μεγάλες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις μιας μακροχρόνιας πληθωριστικής κρίσης και της πτώσης της λίρας, όπως μεταδίδουν οι FInancial Times.
 
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός όσων έχουν επενδύσει σε μετοχές της Τουρκίας έχει υπερτετραπλασιαστεί σε 5,1 εκατομμύρια από τις αρχές του 2019, σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Κεφαλαιαγορών. Το μερίδιο των επενδυτών λιανικής στη συνολική χρηματιστηριακή αγορά έχει διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο 38%.
 
Αυτή η στροφή επενδυτών στο χρηματιστήριο οδήγησε τις τιμές των μετοχών σε άνοδο. Ο δείκτης αναφοράς Bist 100 σημειώνει αύξηση 318% από τις αρχές του 2022, καταγράφοντας κέρδη 104% σε δολαριακή βάση, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
 
Οι νέες εισαγωγές έχουν γενικά μεγάλα κέρδη, με τον δείκτη IPO Bist, ο οποίος παρακολουθεί εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο τα τελευταία δύο χρόνια, να εκτινάσσεται άνω του 550% σε όρους λίρας από την αρχή του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
 
«Ο τζίρος συναλλαγών είναι απίστευτα υψηλός τώρα και αυτό έχει συμβάλει στον αριθμό των εισαγωγών στην αγορά», δήλωσε ο Tunç Yıldırım, επικεφαλής πωλήσεων θεσμικών μετοχών στην επενδυτική τράπεζα ÜNLÜ & Co με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
 
Πρόσθεσε ότι πολλοί τοπικοί επενδυτές βλέπουν τις μετοχές, μαζί με τα αυτοκίνητα και τα σπίτια, ως βασικά «μέρη αποθήκευσης των χρημάτων τους» σε ένα εξαιρετικά πληθωριστικό περιβάλλον.
 
Παράλληλα οι αυξανόμενες επενδύσεις οφείλονται εν μέρει και στον σχεδιασμό: «Οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν πραγματικά οι μικροεπενδυτές να συμμετέχουν στην αγορά μετοχών», είπε ο Turunç.
 
«Συνολικά η αγορά είναι πιο δραστήρια από ό,τι στο παρελθόν, αλλά δεν είναι τόσο εξελιγμένη όσο θα έπρεπε», τόνισε. 

Τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε αναζήτηση κεφαλαίων στο χρηματιστήριο 

Οι εταιρείες στρέφονται επίσης στο χρηματιστήριο για να αντλήσουν κεφάλαια, καθώς οι ταχέως μεταβαλλόμενοι χρηματοοικονομικοί κανόνες έχουν δυσκολέψει πολλούς ομίλους να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισμό από τις τράπεζες με λογικά επιτόκια τα τελευταία χρόνια, λένε στελέχη στους FT.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς το στοίχημα των 124 δισ. δολαρίων για τη «σωτηρία» της λίρας, στοιχειώνει τώρα την Τουρκία 

Τουρκία: Η χειρότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εδώ και 21 χρόνια

Τουρκία: Πρώτο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στη διετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News