Nvidia: Τα 46 δισ. δολάρια άγγιξε η περιουσία του Jensen Huang
Πλουσιότερος κατά 4,2 δισ. δολάρια έγινε ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, έπειτα από την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων και των προβλέψεων της εταιρείας.
Η μετοχή της Nvidia σημείωσε άνοδο έως και 10% στη μετασυνεδρίαση της Wall Street, ενισχύοντας τη συνολική περιουσία του Huang στα 46,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Εάν ο επιχειρηματίας κρατηθεί στα επίπεδα αυτά, θα μπορέσει να πάρει μια μεταξύ των 25 πλουσιότερων ατόμων του κόσμου.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Huang προέρχεται από το μερίδιο του 3,5% που διατηρεί στην Nvidia. Οι μετοχές της εταιρείας εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν η έκρηξη των κρυπτονομισμάτων αύξησε τη χρήση των τσιπ της στις δραστηριότητες της εξόρυξης (mining). Στη συνέχεια, όμως, η μετοχή τα Nvidia έχασε σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας της στη διάρκεια ενός έτους, πριν να ανακάμψει. Από τις αρχές του έτους έχει υπερτριπλασιάσει την αξία της, λόγω της αύξησης της ζήτησης που προκαλεί η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Nvidia εμφάνισε διπλασιασμό στα έσοδά της το τελευταίο τρίμηνο, ενώ ανακοίνωσε και αισιόδοξες εκτιμήσεις για αύξηση τόσο της ζήτησης όσο και της παραγωγής της κατά το επόμενο έτος.
O 60χρονος Huang γεννήθηκε στην Ταϊπέι το 1963 και πέρασε μέρος από τα παιδικά του χρόνια στην Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη, ώσπου το 1973 οι γονείς του τον έστειλαν μαζί με τα αδέρφια του σε συγγενείς τους στις ΗΠΑ, καθώς στη χώρα τους επικρατούσε κοινωνική αναταραχή.
Μάλιστα, οι θείοι του τον έγραψαν, κατά λάθος, σε σχολείο – αναμορφωτήριο στις ΗΠΑ. «Τα παιδιά ήταν πολύ σκληρά. Όλοι είχαν σουγιάδες και έμπλεκαν σε καβγάδες. Δεν ήταν ωραία. Παιδιά τραυματίζονταν», είχε πει το 2012 σε μία συνέντευξή του. Όλοι οι μαθητές του σχολείου έπρεπε να δουλεύουν και στα δικά του καθήκοντα ήταν να καθαρίζει τις τουαλέτες. «Το τέλος της ιστορίας είναι ότι μου άρεσε ο καιρός που πέρασα εκεί», θα έλεγε αργότερα. Μάλιστα, το 2019 έκανε δωρεά 2 εκατ. δολαρίων για να χτιστούν τάξεις και κοιτώνες στο κτίριο του σχολείου.
Ο Huang σπούδασε στο Oregon State University, ενώ έκανε μάστερ στην ηλεκτρική μηχανική στο Stanford. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του σε ένα εργαστήριο. «Μου άρεσαν οι υπολογιστές όταν μεγάλωνα, αλλά το OSU μου άνοιξε τα μάτια για τη μαγεία πίσω από αυτούς», έχει πει.
Αποφοίτησε το 1984, που σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «η τέλεια χρονιά να αποφοιτήσεις». Τη χρονιά εκείνη κυκλοφόρησαν οι πρώτοι υπολογιστές Mac, ανοίγοντας μια νέα εποχή στην πληροφορική.
Ο Huang δούλεψε για τις εταιρείες ημιαγωγών LSI Logic και Advanced Micro Devices και ίδρυσε την Nvidia το 1993, όταν έφυγε από την LSI Logic. Βρισκόταν μαζί με δύο φίλους του, τους Chris Malachowsky και Curtis Priem, σε ένα εστιατόριο της αλυσίδας Denny’s, όταν «αναρωτήθηκαν εάν θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργήσουν μια εταιρεία γραφικών». «Κατεβάσαμε ιδέες και φανταστήκαμε τι είδους εταιρεία θα ήταν και πόσο κόσμο μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Είχε πλάκα», θα έλεγε αργότερα σε μία ομιλία του στο Stanford.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News