Business & Finance Τετάρτη 23/08/2023, 22:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πετρέλαιο πέφτει εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά

Το πετρέλαιο πέφτει εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού πετρελαίου υποχώρησαν, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για ένα ξεπάγωμα των σχέσεων των ΗΠΑ με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, το Ιράν και τη Βενεζουέλα, υποβάθμισαν τις προσδοκίες για περιορισμό των παγκόσμιων προμηθειών.

Το WTI υποχώρησε κάτω από τα 79 δολάρια στη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Η κυβέρνηση Biden βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Βενεζουέλα για να διερευνήσει την πιθανότητα χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν δημιουργήσει εμπόδια στις πωλήσεις του πετρελαίου της, υπό την προϋπόθεση η χώρα να διεξαγάγει εκλογές για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.. Εν τω μεταξύ, οι παρατηρούμενες εξαγωγές από το Ιράν αυξήθηκαν κατακόρυφα αυτόν τον μήνα, καθώς οι «κρυφές» διπλωματικές προσπάθειες με τις ΗΠΑ φαίνεται να χαλαρώνουν την πίεση στο κράτος της Μέσης Ανατολής.

Το επιστέγασμα των απωλειών του αργού ήταν μια αισιόδοξη έκθεση για τα αποθέματα που έδειξε ότι οι προμήθειες παραμένουν περιορισμένες παρά τις ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης. Τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ τα αποθέματα στον μεγαλύτερο αποθηκευτικό κόμβο της χώρας στο Cushing της Οκλαχόμα διολίσθησαν περισσότερο από τον Οκτώβριο του 2021. 

 

Το πετρέλαιο πέφτει εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά-1

Το ράλι του αργού από τα τέλη Ιουνίου έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις εν μέσω της επιδείνωσης των προοπτικών στην Κίνα και των ενδείξεων ότι η Federal Reserve δεν έχει ακόμη τελειώσει με την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της στο πλαίσιο της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Τα στοιχεία για την επιτάχυνση της ύφεσης στη ζώνη του ευρώ προστέθηκαν στις ευρύτερες ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη την Τετάρτη.

Οι μακροοικονομικές αντιξοότητες επισκίασαν τη σύσφιξη της αγοράς μετά τις περικοπές της προσφοράς από τις βασικές χώρες του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία και το Ιράκ έχουν πραγματοποιήσει πληθώρα συνομιλιών καθώς προσπαθούν να επανεκκινήσουν έναν σημαντικό πετρελαιαγωγό, αν και δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν καμμία σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής.

Το WTI Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 75 σεντς για να διαμορφωθεί στα 78,89 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent για Οκτωβρίου διολίσθησε κατά 82 σεντς για να διαμορφωθεί στα 83,21 δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News