Business & Finance Τρίτη 22/08/2023, 19:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Υψηλά επιτόκια και μείωση της προσφοράς οδηγούν σε πτώση στις πωλήσεις κατοικιών

ΗΠΑ: Υψηλά επιτόκια και μείωση της προσφοράς οδηγούν σε πτώση στις πωλήσεις κατοικιών

Μείωση 2,2% σημείωσαν οι πωλήσεις μη νεόκτιστων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο συγκριτικά με τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών των ΗΠΑ.

Συγκριτικά με τον περσινό Ιούλιο, οι πωλήσεις ήταν 16,6% χαμηλότερες, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι κατοικίες πωλούνται με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2010, όσον αφορά τον συγκεκριμένο μήνα.

Η Εθνική Ένωση Μεσιτών κατηγορεί τα υψηλότερα επιτόκια και την περιορισμένη προσφορά, για τη μείωση των πωλήσεων, όπως μεταδίδει το CNBC. Υπήρχαν 1,11 εκατομμύρια σπίτια προς πώληση στα τέλη Ιουλίου, 14,6% λιγότερα από τον Ιούλιο του 2022 και περίπου το ήμισυ της προσφοράς πριν από την πανδημία.

Η έλλειψη προσφοράς συνεχίζει να ωθεί τις τιμές υψηλότερα. Η μέση τιμή ενός σπιτιού που πωλήθηκε τον Ιούλιο ήταν 406.700 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 1,9% από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Παράλληλα περίπου τα τρία τέταρτα των κατοικιών που πωλήθηκαν βρίσκονταν στην αγορά για λιγότερο από ένα μήνα, υποδεικνύοντας ακόμα υψηλή ζήτηση.
«Οι αγοραστές κατοικιών έχουν δει τον αριθμό των επιλογών να μειώνεται καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικίας είναι σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι με το να απολαμβάνουν το τρέχον σπίτι τους, ειδικά εκείνοι με χαμηλό επιτόκιο στεγαστικών δανείων», δήλωσε η Danielle Hale, επικεφαλής οικονομολόγος στο Realtor.com.

«Η αγορά κατοικίας βρίσκεται σε κομβικό σημείο καθώς οδεύουμε προς το φθινόπωρο», δήλωσε η Lisa Sturtevant, επικεφαλής οικονομολόγος της Bright MLS, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Αν κάποιος αμφιταλαντεύεται μεταξύ του να αγοράσει σπίτι ή να νοικιάσει, τότε είναι πιθανό να προτιμήσει το δεύτερο, ειδικά στις αγορές όπου οι τιμές των ενοικίων πέφτουν και νέα διαμερίσματα βγαίνουν προς ενοικίαση, πρόσθεσε. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Απότομη μείωση στις τιμές των ακινήτων 

ΠΟΜΙΔΑ για φοιτητική στέγη: Τι να προσέξουν γονείς και φοιτητές – Οι τάσεις στην αγορά ακινήτων

Ανοδικές τάσεις σε όλους τους κλάδους του real estate – Η «άνοιξη» θα συνεχιστεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News