Business & Finance Τρίτη 22/08/2023, 12:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί εκτινάσσονται οι τιμές του ρυζιού- Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα κράτη της Ασίας 

Γιατί εκτινάσσονται οι τιμές του ρυζιού- Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα κράτη της Ασίας 

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών έχουν εκτιναχθεί οι τιμές του ρυζιού. 

Σύμφωνα με την υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ, οι κύριοι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτό είναι η απαγόρευση των εξαγωγών από την Ινδία, έτσι ώστε να καλύψει πρωτίστως τις δικές της ανάγκες, καθώς και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τις περιοχές παραγωγής ρυζιού. 

«Οι παγκόσμιες τιμές του ρυζιού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», δήλωσε στο CNBC ο Qingfeng Zhang, ανώτερος διευθυντής της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης. «Αυτό που φαίνεται να είναι ξεκάθαρο είναι ότι η αστάθεια των τιμών των τροφίμων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες».

Να σημειωθεί πως με εξαίρεση την Ινδία, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν σχετικά ήπιος στην Ασία μέχρι στιγμής φέτος.

Ωστόσο, τα παραπάνω τροφοδοτούν τους φόβους ότι η έλλειψη προμηθειών ρυζιού θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε μια ευρεία αύξηση των τιμών και άλλων διατροφικών προϊόντων στην Ασία.

Επιπλέον παράγοντες που είναι πιθανό να συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών στα τρόφιμα γενκά, στην ασιατική ήπειρο, είναι οι ακραίες κλιματικές συνθήκες ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε συνάρτηση με την εμφάνιση του Ελ Νίνιο για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, η απόσυρση της Ρωσίας από την πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και οι προστατευτικές πολιτικές τροφίμων με τη μορφή εμπορικών περιορισμών, όπως το παράδειγμα της Ινδίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο κατά το οποίο  τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3°C περίπου, με αποτέλεσμα να επικρατούν άγριες καιρικές συνθήκες, προκαλώντας όλεθρο παγκοσμίως.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ινδία: Προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού και φόρος 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών

Καλπάζει ο πληθωρισμός τροφίμων – Στο 13% τον Ιούλιο

Βρετανία: Απρόσμενη πτώση στις λιανικές πωλήσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News