Business & Finance Τρίτη 22/08/2023, 12:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος δεν σηκώνεται από το κρεβάτι για λιγότερα από 80.000 δολάρια

Ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος δεν σηκώνεται από το κρεβάτι για λιγότερα από 80.000 δολάρια

Σε επίπεδα-ρεκόρ έχει φτάσει το ύψος της αμοιβής που απαιτούν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ για να αποδεχθούν μια νέα θέση εργασίας, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός είναι ακόμα εμφανής στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα απασχόλησης της New York Federal Reserve, ο μέσος «μισθός επιφύλαξης» (reservation wage), όπως ονομάζεται η ελάχιστη αποδεκτή προσφορά για να αλλάξει κάποιος δουλειά, αυξήθηκε στα 78.645 δολάρια τον χρόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Πρόκειται για αύξηση περίπου 8% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο και για τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει η έρευνα από το 2014, όταν και ξεκίνησε. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο ελάχιστος μισθός που ζητούν οι Αμερικανοί για να μετακινηθούν έχει αυξηθεί κατά 22%.

Το νούμερο αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι μισθοί αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο σαν κινητήριος δύναμη του πληθωρισμού. Ενώ οι τιμές των προϊόντων έχουν αποκλιμακωθεί αφότου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άγγιξε τα υψηλά 40 ετών, στα μέσα του 2022, εντούτοις άλλοι παράγοντες φαίνεται ότι τον κρατούν πάνω από τον στόχο της Fed για 2%.

Διαφορετική έρευνα της Atlanta Fed δείχνει ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ «τρέχουν» με ετήσιο ρυθμό 6%, αλλά όσοι αλλάζουν δουλειά πετυχαίνουν αύξηση 7%.

Οι εργοδότες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζόμενων, ανεβάζοντας την μέση προσφορά τους στα 69.475 δολάρια τον χρόνο, δηλαδή 14% υψηλότερα μέσα στο τελευταίο έτος.

Αν και υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στον μισθό που θέλουν οι εργαζόμενοι και σε αυτόν που προσφέρουν οι εργοδότες, εντούτοις η μισθολογική ικανοποίηση αλλά και η προς τα πάνω κινητικότητα αυξήθηκαν σε όλη την αγορά εργασίας.

Οι ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας γίνεται πιο σφικτή εκτιμάται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες τα επιτόκια της Fed να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα. Στη συνεδρίασή τους τον Ιούλιο, οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας δήλωναν ότι οι μισθοί «εξακολουθούν να αυξάνονται υψηλότερα από τα επίπεδα που θεωρείται ότι συμβαδίζουν με τη διατηρήσιμη επίτευξη» του στόχου για πληθωρισμό στο 2%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Πτώση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ – Οι ισορροπίες της Fed

ΗΠΑ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός – «Φρέναραν» οι υποκείμενες πιέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News