Business & Finance Δευτέρα 21/08/2023, 21:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ουκρανία συζητά με ασφαλιστικές για συμφωνία κάλυψης των εξαγωγών σιτηρών

Η Ουκρανία συζητά με ασφαλιστικές για συμφωνία κάλυψης των εξαγωγών σιτηρών

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας βρίσκεται σε συνομιλίες με ασφαλιστικές για την έναρξη ενός νέου προγράμματος για την κάλυψη των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά μέσω ορισμένων από τα πιο επικίνδυνα σημεία της Μαύρης Θάλασσας.

Η υπηρεσία θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αν και το ακριβές πλαίσιο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία, δήλωσε ο Marcus Baker, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιων μεταφορών, φορτίων και logistics του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή Marsh.

Το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην παροχή κάλυψης για τα πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά από τα λιμάνια της χώρας στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, τα οποία δεν έχουν δει κανένα εισερχόμενο πλοίο με αγροτικά προϊόντα από τότε που η Ρωσία αποσύρθηκε από ένα περιφερειακό σύμφωνο για τη διευκόλυνση των αποστολών τον Ιούλιο. Αυτό ώθησε την Ουκρανία να επιλέξει μακρύτερες διαδρομές (ποτάμιες, οδικές και σιδηροδρομικές) περιορίζοντας τις ροές στο εξωτερικό.

Ακόμη και με μια συμφωνία, οι εξαγωγές από την Ουκρανία παραμένουν επικίνδυνες, καθώς η Ρωσία έχει δηλώσει ότι όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της Ουκρανίας θα θεωρούνται ότι ενδεχομένως μεταφέρουν στρατιωτικό φορτίο. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα επωμιστεί τυχόν αποζημιώσεις και πώς θα καταβληθούν οι απαιτήσεις. 

Οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στις γεωργικές υποδομές τις τελευταίες εβδομάδες συνέβαλαν στη διατήρηση των υψηλών ασφαλίστρων για τα πλοία που προσεγγίζουν την Ουκρανία. Η κυβέρνηση στο Κίεβο άνοιξε έναν διάδρομο για την κυκλοφορία από τη Μαύρη Θάλασσα αυτόν τον μήνα, αλλά μέχρι στιγμής έχει δηλώσει ότι η ζώνη θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την απελευθέρωση πλοίων που έχουν κολλήσει από την έναρξη του πολέμου στις αρχές του 2022.

Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε επίσης ότι το ασφαλιστικό πρόγραμμα θα μπορούσε να προετοιμαστεί σε αρκετές εβδομάδες.

Τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς για την ασφάλιση κινδύνων πολέμου μπορεί να είναι οπουδήποτε μεταξύ 3% και 5% της αξίας ενός πλοίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει οικονομική ανάγκη για τη νέα εγκατάσταση που θα βοηθήσει την Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της, σύμφωνα με τον Crispin Ellison, εταίρο της συμβουλευτικής εταιρείας Oliver Wyman LLC, Το σχέδιο είναι η νέα πρωτοβουλία να είναι μια σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πρόσθεσε. 

Η Marsh και η Oliver Wyman είναι και οι δύο θυγατρικές της εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών Marsh McLennan, η οποία έχει υποστηρίξει την ουκρανική κυβέρνηση στην εξέταση επιλογών για την ασφάλιση κινδύνων πολέμου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της μητρικής εταιρείας. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News