Business & Finance Δευτέρα 21/08/2023, 18:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Απότομη μείωση στις τιμές των ακινήτων 

Βρετανία: Απότομη μείωση στις τιμές των ακινήτων 

Με τον πιο απότομο ρυθμό από τον Δεκέμβριο, μειώθηκαν οι τιμές στα ακίνητα προς πώληση στη Βρετανία, αφού η άνοδος των επιτοκίων επιβαρύνει την ικανότητα των αγοραστών να αντέξουν οικονομικά την απόκτηση κατοικίας.

Αναλυτικότερα, η πύλη ακινήτων Rightmove ανέφερε ότι ο δείκτης που παρακολουθεί το κόστος των κατοικιών που βγαίνουν προς πώληση στην αγορά μειώθηκε κατά 1,9% στις 364.895 λίρες αυτόν τον μήνα. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση για τον Αύγουστο από το 2018 και η μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι πωλητές προσπαθούσαν να κλείσουν συμφωνίες.

«Οι πωλητές πρέπει να είναι ρεαλιστές σχετικά με το τρέχον κλίμα της αγοράς,» υπογράμμισε ο Mike Cole, διευθύνων σύμβουλος της Imagine Property Group.

Οι τράπεζες που δίνουν στεγαστικά δάνεια σημειώνουν ότι οι τιμές πέφτουν τώρα με απότομους ρυθμούς, όπως στην παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Επιπλέον οι κτηματομεσίτες φαίνεται να έχουν χάσει την αισιοδοξία τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά πάνω από μίας δεκαετίας μετά από 14 διαδοχικές αυξήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας, αφού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό που παραμένει υπερτριπλάσιος του στόχου του 2%.

Ο αριθμός των πωλήσεων με βάση τα στοιχεία της Rightmove είναι τώρα 15% χαμηλότερος από τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2019. Αυτό αντικατοπτρίζει τόσο μείωση του ενδιαφέροντος των αγοραστών όσο και μείωση 10% στον αριθμό των ακινήτων στην αγορά.

Οι ζητούμενες τιμές είναι τώρα 2%, ή 8.000 λίρες κάτω από την κορυφή του Μαΐου, αλλά 19% υψηλότερες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, τον Αύγουστο του 2019.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΜΙΔΑ για φοιτητική στέγη: Τι να προσέξουν γονείς και φοιτητές – Οι τάσεις στην αγορά ακινήτων

Ανοδικές τάσεις σε όλους τους κλάδους του real estate – Η «άνοιξη» θα συνεχιστεί

ΥΠΟΙΚ για προϋπολογισμό 7μήνου: «Προσγειώνει» τα σενάρια για νέες παροχές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News