Business & Finance Δευτέρα 21/08/2023, 10:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Αιφνιδίασε η κεντρική τράπεζα – Αμετάβλητο το επιτόκιο των στεγαστικών

Κίνα: Αιφνιδίασε η κεντρική τράπεζα – Αμετάβλητο το επιτόκιο των στεγαστικών

 Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο ενός έτους, αλλά άφησε αμετάβλητο το πενταετές επιτόκιο. Οι αναλυτές περίμεναν μια πιο δυναμική παρέμβαση πολιτικής, έπειτα και από μια σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι το momentum της ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου εξασθενεί.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο για δάνεια ενός έτους – με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χώρα – κατά 10 μονάδες βάσης από 3,55% σε 3,45%. Οι αναλυτές περίμεναν μείωση κατά 15 μονάδες βάσης. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η Κίνα μείωσε αυτό το επιτόκιο μέσα σε τρεις μήνες.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο 5ετών δανείων –με το οποίο συνδέονται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια – στο 4,2%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση κατά 15 μονάδες βάσης.

Οι ανακοινώσεις αυτές «ενισχύουν την άποψή μας ότι η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει στις πολύ μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων που θα απαιτούνταν για να αναζωογονηθεί η πιστωτική ζήτηση», σημειώνει ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής της Capital Economics για την Κίνα, σύμφωνα με το CNBC.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Evergrande: Κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της στη Νέα Υόρκη

Νέοι τριγμοί στο κινεζικό real estate: «Λύγισε» η Country Garden

Στη μάχη με τον αποπληθωρισμό η Κίνα – Τι σημαίνει για τη Νο 2 οικονομία και τη Δύση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News