Business & Finance Κυριακή 20/08/2023, 22:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Δέσμευση Lindner λέει ότι το χρέος θα μειωθεί – Απορρίπτει τα περί νέων φόρων

Γερμανία: Δέσμευση Lindner λέει ότι το χρέος θα μειωθεί – Απορρίπτει τα περί νέων φόρων

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner απέρριψε τη συζήτηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταφύγει σε φορολογικά μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν για τελευταία φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την εξυγίανση του προϋπολογισμού.

Μιλώντας στο Βερολίνο, είπε ότι οι προτάσεις για την αναβίωση μιας πολιτικής που ανάγκαζε τους ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλους με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία να πληρώνουν εισφορά 50% επί των περιουσιακών τους στοιχείων σε ένα λεγόμενο ταμείο εξισορρόπησης για 30 χρόνια, ήταν «απολύτως ψεύτικες ειδήσεις». 

Το συγκεκριμένο ταμείο παρείχε οικονομική αποζημίωση σε Γερμανούς που υπέστησαν υλικές ζημιές ή άλλες σοβαρές δυσκολίες ως αποτέλεσμα του πολέμου.

«Κάτι τέτοιο διαδίδεται από τους κύκλους του AfD», δήλωσε ο Lindner απαντώντας σε ερώτηση από το ακροατήριο, αναφερόμενος στο ακροδεξιό πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, το οποίο έχει ανέβει στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. «Αποκλείω απολύτως έναν νόμο για την εξίσωση των βαρών». 

Η Γερμανία μπορεί να φθάσει στο προ της κρίσης επίπεδο του δημόσιου χρέους της, που είναι περίπου 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σε λίγα χρόνια χωρίς τέτοια μέτρα, πρόσθεσε, με βάση τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και τις πολιτικές για την προώθηση της ταχύτερης ανάπτυξης. 

Ο Lindner αστειεύτηκε ότι αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, «αν και έχω λάβει υπόψη μου την επανεκλογή μου» σημείωσε

Ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος της Γερμανίας μειώθηκε στο 66,4% πέρυσι από 69,3% το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank. 

Το επεισόδιο αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας κυβερνητικός συνασπισμός που χάνει την υποστήριξη της κοινής γνώμης, ενώ το AfD, το οποίο θεωρεί το ευρώ αποτυχημένο νόμισμα και θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην παρούσα μορφή της, έχει γίνει το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στη Γερμανία.

Δύο χρόνια πριν από τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, μια έρευνα της γερμανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων INSA για λογαριασμό της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild διαπίστωσε ότι το 70% των ψηφοφόρων είναι δυσαρεστημένο με τη δουλειά που κάνει ο καγκελάριος Olaf Scholz, δέκα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι στην τελευταία έρευνα πριν από τέσσερις εβδομάδες. 

Η υποστήριξη προς τους Σοσιαλδημοκράτες του Scholz μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 18%. Αυτό το φέρνει τρεις μονάδες πίσω από το AfD, το οποίο παραμένει αμετάβλητο στο 21%. Οι Πράσινοι και το FDP του Lindner κέρδισαν από μία μονάδα, στο 14% και 8% αντίστοιχα. Το συντηρητικό μπλοκ με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες κέρδισε μία μονάδα στο 27%. Η δημοσκόπηση του INSA έγινε σε ένα δείγμα από 1.203 άτομα μεταξύ 14 και 18 Αυγούστου.

Επιπλέον, η εμπιστοσύνη των Γερμανών στη δημοκρατία και τους θεσμούς της έχει υποστεί μεγάλη ζημιά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Konrad Adenauer Foundation, που πρόσκειται στο CDU και αναφέρεται στην κυριακάτικη Tagesspiegel. Μόνο το 38% είναι ικανοποιημένο ή πολύ ικανοποιημένο από τη δημοκρατία, σε σύγκριση με το 52% στα τέλη του 2002. Μια ισχνή πλειοψηφία 53% δήλωσε ότι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον.

Σημειώνεται ότι σε μια ξεχωριστή εκδήλωση ο Scholz δήλωσε ότι είναι σημαντικό «να ορθώσουμε όλοι μαζί το ανάστημά μας απέναντι σε εκείνους που περιφρονούν τη δημοκρατία. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλους μας. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μόνο αν ο καθένας από εμάς το αντιλαμβάνεται ως δική του υπόθεση».

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News