Business & Finance Σάββατο 19/08/2023, 19:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινδία: Προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού και φόρος 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών

Οι τιμές των κρεμμυδιών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής καθώς έχουν «χρεωθεί» την πτώση κυβερνήσεων στο παρελθόν και θα μπορούσαν να φέρουν τον Μόντι σε δύσκολη θέση.

Ινδία: Προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού και φόρος 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών

Η Ινδία επέβαλε φόρο 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών, καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κλιμακώνει τις προσπάθειες για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ο φόρος στις εξαγωγές θα ισχύσει άμεσα και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με κοινοποίηση του ινδικού υπουργείου Οικονομικών το Σάββατο. Το μέτρο αναμένεται να βελτιώσει την εγχώρια διαθεσιμότητα του λαχανικού.

Ο πληθωρισμός της Ινδίας έχει εκτοξευθεί σε υψηλό 15 μηνών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη συγκράτηση της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων. Ο Μόντι σε ομιλία του στις 15 Αυγούστου υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό καθώς ετοιμάζεται να επιστρέψει στο αξίωμα για τρίτη θητεία στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Οι τιμές των κρεμμυδιών, που είναι όπως και τα μπαχαρικά ένα από τα αγαπημένα υλικά της ινδικής κουζίνας, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής και έχουν κατηγορηθεί για την πτώση κυβερνήσεων στο παρελθόν και θα μπορούσαν να φέρουν τον Μόντι σε δύσκολη θέση.

Οι λιανικές τιμές των κρεμμυδιών ήταν στις 35 ρουπίες (42 σεντς) το κιλό στο Δελχί την Παρασκευή, μια αύξηση περίπου 17% από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Τροφίμων. Ο εθνικός μέσος όρος ήταν 30,5 ρουπίες εκείνη την ημέρα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να περιορίσει την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Νωρίτερα, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού το 2022, περιόρισε τις αποστολές ορισμένων ποικιλιών ρυζιού τον περασμένο μήνα. Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να καταργήσει το 40% του φόρου εισαγωγής στο σιτάρι για να συμβάλει στη μείωση των τιμών στη χώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλό 15ετίας η τιμή του ρυζιού – Οι κίνδυνοι

Τέλος εποχής για τα… υπέρ-φθηνά προϊόντα από την Ασία

Τρόφιμα: Το «κοκτέιλ» του Ιουλίου που ανέβασε κι άλλο τις διεθνείς τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News