Business & Finance Πέμπτη 17/08/2023, 14:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kazaks – ΕΚΤ: Πολύ μικρή οποιαδήποτε νέα επιτοκιακή αύξηση

Kazaks – ΕΚΤ: Πολύ μικρή οποιαδήποτε νέα επιτοκιακή αύξηση

Ενδεχόμενες νέες επιτοκιακές αυξήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι μεγάλες, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Martins Kazaks, ο οποίος εμφανίζεται αναποφάσιστος ως προς τι χρειάζεται να αποφασίσουν οι αξιωματούχοι, όταν συναντηθούν τον επόμενο μήνα.

Ο Kazaks δήλωσε ότι, ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνεται σε όλη την Ευρωζώνη, πρέπει να δει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου προτού καταλήξει στις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

«Όσον αφορά στα επιτόκια, οι μεγάλες αυξήσεις είναι πίσω μας», δήλωσε την Πέμπτη στο TV3 της Λετονίας. «Τους επόμενους μήνες, αν υπάρξουν αυξήσεις στα επιτόκια, τότε θα είναι πραγματικά πολύ μικρές».

Kazaks – ΕΚΤ: Πολύ μικρή οποιαδήποτε νέα επιτοκιακή αύξηση-1

Σημειωτέον ότι τα σχόλια αυτά βγαίνουν από το στόμα ενός από τα κορυφαία γεράκια της ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, όπου οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν μεταξύ της παύσης ή της παράτασης της πρωτοφανούς εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν μια τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 4%, παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν και οι οικονομικές προοπτικές της περιοχής επιδεινώνονται. Ενώ η Ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση, η χώρα – μέλος με τη μεγαλύτερη οικονομία, δηλαδή η Γερμανία, έχει μείνει στάσιμη μετά από μια χειμερινή ύφεση.

Ο Kazaks, στην πατρίδα του οποίου, τη Λετονία, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,4% από το 22% που είχε κορυφωθεί πέρυσι, χαρακτήρισε τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών «καλή είδηση». «Η αύξηση του πληθωρισμού ήταν πραγματικά πολύ ισχυρή, ήταν πολύ υψηλή», είπε. «Έπληξε κάθε νοικοκυριό στη Λετονία».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News