Business & Finance Τετάρτη 16/08/2023, 22:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο σημείωσε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς οι υποτονικές καλοκαιρινές συναλλαγές άφησαν το εμπόρευμα στο έλεος των ευρύτερων αγορών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate υποχωρούν κατά 4,6% αυτή την εβδομάδα, διακόπτοντας ένα σερί κερδών επτά εβδομάδων. Οι μετοχές, που ταρακουνήθηκαν από τα προβλήματα στο χρηματιστήριο της Κίνας, παρέσυραν το πετρέλαιο χαμηλότερα, ενώ οι ενδείξεις ότι είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων δεν τόνωσαν την εμπιστοσύνη στη ζήτηση. Ακόμα και η απότομη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και οι ενδείξεις περιορισμού των προμηθειών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Θάλασσα δεν κατάφεραν να ανυψώσουν τις τιμές. 

«Οι τιμές του αργού είναι επιβαρύνονται καθώς η Wall Street γίνεται όλο και πιο νευρική με τις προοπτικές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου -των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. «Όλο και περισσότεροι έμποροι συνειδητοποιούν ότι οι προοπτικές ήπιας προσγείωσης των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι καλό πράγμα για την τιθάσευση του πληθωρισμού».

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο-1

Πριν από την υποχώρηση αυτής της εβδομάδας, το πετρέλαιο είχε εκτιναχθεί για περισσότερο από ένα μήνα λόγω των περικοπών στην προσφορά από τους βασικούς εταίρους του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, καθώς και των εκτιμήσεων ότι η παγκόσμια κατανάλωση αργού τρέχει με ρυθμό ρεκόρ. Ενώ τα χρονικά περιθώρια έχουν μειωθεί παράλληλα με τους δείκτες αναφοράς αργού, παραμένουν σε καθυστέρηση, υποδηλώνοντας βραχυπρόθεσμη στενότητα προσφοράς. 

Αντανακλώντας αυτή την υποκείμενη θετικότητα, η UBS Group AG αύξησε την πρόβλεψή της για τις τιμές του Brent στο τέλος του έτους κατά 5 δολάρια στα 95 δολάρια το βαρέλι.

Το WTI Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 1,61 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 79,38 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent Οκτωβρίου διολίσθησε κατά 1,44 δολάρια στα 83,45 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News