Business & Finance Πέμπτη 17/08/2023, 08:02
UBS WEALTH REPORT

Πώς οι Ρώσοι πλούτισαν κι άλλο το 2022 – Ενώ η Δύση έχανε τρισεκατομμύρια

Πώς οι Ρώσοι πλούτισαν κι άλλο το 2022 – Ενώ η Δύση έχανε τρισεκατομμύρια

Ακόμη και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και ενόσω οι βαθύπλουτοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχασαν τρισεκατομμύρια δολάρια, η Ρωσία ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες που κατέγραψε αύξηση πλούτου το 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση Global Wealth Report της UBS, ο πλούτος στη Ρωσία διογκώθηκε κατά 600 δισ. δολάρια πέρυσι. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα αυξήθηκε επίσης κατά περίπου 56.000, αγγίζοντας συνολικά τους 408.000. Παράλληλα, ο αριθμός των Ρώσων με περιουσία αξίας άνω των 50 εκατ. δολαρίων εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 4.500.

Στο μεταξύ, ο πλούτος των Αμερικανών συρρικνώθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα πέρυσι, χάνοντας συνολικά 5.9 τρισ. δολάρια, ενώ Βόρειος Αμερική και Ευρώπη μαζί απώλεσαν 10,9 τρισ. δολάρια, σύμφωνα πάντοτε με την έκθεση της UBS. Επίσης, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1 εκατ. άτομα μέχρι το τέλος του 2022. Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης προέρχεται από την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι πολλών άλλων νομισμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγαλύτερο «βαρίδι» το 2022 αποτέλεσαν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως ακίνητα) παρέμειναν σχετικά ανθεκτικά, παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων στη Δύση. Βέβαια, στις ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται τουλάχιστον το 50% των εξαιρετικά πλουσίων – με περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων – σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί πλούτισαν οι Ρώσοι

Η διόγκωση του πλούτου στη Ρωσία έγινε παρά την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από τη Δύση και παρά την κλιμακούμενη αποσύνθεση της οικονομίας. Η UBS τόνισε μεν πως ο πόλεμος δυσκόλεψε την παρακολούθηση των τάσεων του πλούτου στη χώρα, αλλά δήλωσε πως σίγουρα βρέθηκε ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες που πλούτισαν πέρυσι.

Ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση αυτή ενδέχεται να είναι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, καθώς οι πετρελαϊκές εξαγωγές εξακολουθούν να είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία από τη Refinitiv, το κόστος ενός βαρελιού από το πετρέλαιο Ουραλίων εκτινάχθηκε κατά περίπου 7 δολάρια πέρυσι.

Εκτός της Ρωσίας, ο πλούτος σε Μεξικό, Ινδία και Βραζιλία αυξήθηκε σημαντικά πέρυσι, ενώ αντιθέτως μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγράφηκε σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και Αυστραλία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, ο παγκόσμιος πλούτος θα αυξηθεί κατά 38% τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 629 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Κύριος μοχλός των παγκόσμιων τάσεων θα είναι η ανάπτυξη από τις αγορές μεσαίου εισοδήματος. Η έκθεση εκτιμά ότι ο πλούτος ανά ενήλικα θα φτάσει τα 110.270 δολάρια το 2027 και ο αριθμός των εκατομμυριούχων στα 86 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των ατόμων με περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων είναι πιθανό να αυξηθεί σε 372.000 άτομα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: 79.000 οι εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα

Η απλή συμβουλή για να βγάλει κανείς πολλά χρήματα – Από κάποιον που το έκανε

Η ρωσική οικονομία παραπαίει: Τα τέσσερα εντονότερα σημάδια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News