Business & Finance Τετάρτη 16/08/2023, 13:56
IFO

Σοβαρή έλλειψη ταλέντων στη Γερμανία – Οξύνεται το πρόβλημα

Σοβαρή έλλειψη ταλέντων στη Γερμανία – Οξύνεται το πρόβλημα

Επιδεινώνεται το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo.

Τουλάχιστον το 43% από τις περίπου 9.000 γερμανικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη σχετική δημοσκόπηση του Ιουλίου δήλωσε πως δεν βρίσκει υπαλλήλους με τις κατάλληλες δεξιότητες. Το ποσοστό αυτό ανερχόταν λίγο πάνω από το 42% στην προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί τον Απρίλιο. Σημειώνεται πως το ιστορικό υψηλό, σχεδόν 50%, είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2022.

«Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να αναζητούν τους κατάλληλους εργαζομένους», δήλωσε στο Bloomberg ο Stefan Sauer, υψηλόβαθμο στέλεχος του ινστιτούτου Ifo.

Υπενθυμίζεται πως η γερμανική οικονομία περιέπεσε σε ύφεση τον χειμώνα λόγω των πιέσεων που άσκησε η άνοδος των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έκτοτε, το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο, με τη μεταποίηση να αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι στην ανάπτυξη. Παράλληλα, όμως άρχισε να αναδύεται μία αδυναμία στον τομέα των υπηρεσιών.

Το ινστιτούτο Ifo επεσήμανε στη σχετική έρευνα πως ο κλάδος των υπηρεσιών έχει δεχθεί εξαιρετικά ισχυρά πλήγματα από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Ενδεικτικά, τα τρία τέταρτα των δικηγορικών εταιρειών και επιχειρήσεων λογιστικής δεν βρίσκουν υπαλλήλους με τις κατάλληλες δεξιότητες. Επίσης, ελλείψεις επιπέδου ρεκόρ καταγράφηκαν στον τομέα των μεταφορών, της αρχιτεκτονικής και της μηχανολογίας.

Σε ό,τι αφορά άλλους τομείς, περίπου το 41% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή μηχανών και εξοπλισμού σημειώνει ελλείψεις. Αντιθέτως, το συνολικό ποσοστό στη βιομηχανία της μεταποίησης βελτιώθηκε ελαφρώς έναντι της προηγούμενης δημοσκόπησης, φτάνοντας σχεδόν στο 35%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ifo, η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με τις σοβαρότερες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ManpowerGroup, η έλλειψη ταλέντων είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Ενδεικτικά, το 75% των εταιρειών παγκοσμίως αναφέρει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων θέλει να προσλάβει εργαζομένους από την τοπική αγορά εργασίας, αλλά το εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκεται σε μεγάλη διασπορά. Στον Δείκτη Συνολικού Ανθρώπινου Δυναμικού της ManpowerGroup, οι τρεις κορυφαίες συνολικές αγορές για εξειδικευμένα ταλέντα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έλλειψη ταλέντων: Πρόβλημα για 75% των εταιρειών διεθνώς

Έρευνα: 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δεν βρίσκουν εξειδικευμένα ταλέντα

Γερμανία: Αργεί η ανάκαμψη – Στάσιμη η παραγωγή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News