Business & Finance Δευτέρα 14/08/2023, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αργεί η ανάκαμψη – Στάσιμη η παραγωγή

Γερμανία: Αργεί η ανάκαμψη – Στάσιμη η παραγωγή

Ελάχιστη ανάπτυξη της Γερμανίας προβλέπουν για το β’ εξάμηνο του έτους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, στον απόηχο της χειμερινής ύφεσης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η παραγωγή προβλέπεται ότι θα παραμείνει στάσιμη τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια θα αυξηθεί μόλις κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο, όπως έδειξε η έρευνα των οικονομολόγων που διεξήχθη από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου. Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα κάτω σε σχέση με τις προσδοκίες για κάθε περίοδο μόλις πριν από ένα μήνα.

Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και πιθανότατα θα ανακάμψει μόνο κατά 0,8% το 2024, ενώ προηγούμενη εκτίμηση προέβλεπε ανάπτυξη 1%, δήλωσαν οι οικονομολόγοι. 

Γερμανία: Αργεί η ανάκαμψη – Στάσιμη η παραγωγή-1

Η γερμανική βιομηχανία συνεχίζει να είναι αδύναμη, εν μέσω της χαμηλής ζήτησης από την Κίνα, των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και των παρατεταμένων επιπτώσεων της περσινής ενεργειακής κρίσης. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υποστεί τη μόνη συρρίκνωση μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά φέτος.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε σήμερα, Δευτέρα, ότι «δεν ήρθε η αναμενόμενη ανάκαμψη στις αρχές του καλοκαιριού».
«Όσον αφορά την εγχώρια οικονομία, η αναμενόμενη συγκρατημένη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, των υπηρεσιών και των επενδύσεων δείχνει τα πρώτα σημάδια ελπίδας, τα οποία είναι πιθανό να ενισχυθούν με την πρόοδο του έτους», ανέφερε. 

Ωστόσο, «η ακόμη αδύναμη εξωτερική ζήτηση, οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, τα ακόμη υψηλά ποσοστά αύξησης των τιμών και οι ολοένα και πιο αισθητές επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιγξης αναχαιτίζουν μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη», σύμφωνα με την έκθεση. «Οι τρέχοντες πρόδρομοι δείκτες, όπως οι νέες παραγγελίες και το επιχειρηματικό κλίμα, εξακολουθούν να μην υποδηλώνουν βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία τους επόμενους μήνες».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Προς μία ακόμα αύξηση επιτοκίων – Μείωση από τον Μάρτιο

Γερμανία: Προετοιμάζεται για τους επόμενους καύσωνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News