Business & Finance Κυριακή 13/08/2023, 11:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά ομολόγων: Φοβάται τα «γεράκια» της ΕΚΤ μετά την άνοδο των τιμών ενέργειας

Αγορά ομολόγων: Φοβάται τα «γεράκια» της ΕΚΤ μετά την άνοδο των τιμών ενέργειας

Μπορεί οι πιο ψυχρές καιρικές συνθήκες να αποτελούν μακρυνή ανησυχία για την Ευρώπη, όμως συναλλασσόμενοι και στρατηγικοί αναλυτές δέχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μία υπενθύμιση για το πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου και για τους κινδύνους στην αγορά κρατικών ομολόγων. 

Η τιμή spot φυσικού αερίου ενισχύθηκε περίπου 30% μέσα σε μία ημέρα, αφότου η απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων προκάλεσε ανησυχίες στους επενδυτές. 

Οι ING, Radobank και Saxo Bank συστήνουν στους επενδυτές να επανατοποθετηθούν στην προοπτική μίας πιο αυστηρής προσέγγισης από την ΕΚΤ, καθώς οι τιμές ενέργειας ακολουθούν ξανά την ανιούσα. 

«Ξαφνικά αρχίζουν να χτυπούν ξανά τα καμπανάκια κινδύνου για τον πληθωρισμό. Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην τιμή φυσικού αερίου υπογραμμίζει τον κίνδυνο διακοπής της προσφοράς», αναφέρει ο Benjamin Schroeder, στρατηγικός αναλυτής της ING.

Η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται τώρα στην έρευνα της ΕΚΤ για τις πληθωριστικές προσδοκίες που δημοσιοποιείται αύριο Δευτέρα, καθώς και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που ανακοινώνονται την Τετάρτη. 

Παρότι η προσφορά στην Ευρώπη είναι άφθονη, η περιοχή πληρώνει τέσσερις φορές πιο ακριβά την ενέργεια απ΄ό,τι οι ΗΠΑ και περίπου διπλάσια σε σχέση με πριν την πανδημία. Καθώς οι τιμές ενέργειας σημείωσαν άνοδο, ο δείκτης της αγοράς που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες δοκίμασε το υψηλότερο επίπεδο από το 2010 την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να δικαιολογήσει τον τερματισμό του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Η ING προειδοποιεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυστηροποιήσει τη λεκτική της προκειμένου να συμπεριλάβει αυτούς τους κινδύνους ως προς τις τιμές καταναλωτή. Η τράπεζα επενδύσεων στοιχηματίζει ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων θα αυξηθούν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις αποδόσεις των κοντινών. Οι αγορές δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν την αποφασιστικότητα και την επιμονή της ΕΚΤ.  

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μία πιθανότητα 40% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο. Η Radobank θεωρεί και αυτή ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο ενεργειακού σοκ. 

«Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ΕΚΤ», αναφέρει ο Lyn Graham-Taylor, στρατηγικός αναλυτής της Radobank. Ο ίδιος προτιμά τους τίτλους πενταετούς και 30ετούς διάρκειας σε αντίθεση με τους διετούς και 10ετείς. 

Εν αναμονή του χειμώνα

«Η ενέργεια είναι το στοιχείο που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερο επίπεδο και πάνω από το στόχο της ΕΚΤ. Ο χειμώνας έρχεται και η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί», αναφέρει η Althea Spinozzi της Saxo Bank. 

Για την State & Trust Co., η άνοδος των τιμών δεν πρόκειται να οδηγήσει σε δραματική αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ, καθώς οι κινήσεις των τιμών δεν είναι τόσο μεγάλες όσο πέρυσι και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αποθερμαίνονται σε άλλους τομείς. 

Εάν όμως συνυπολογίσει κάποιος τα προβλήματα στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας τροφίμων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το γεγονός ότι η τιμή αργού βρίσκεται κοντά σε υψηλό εννεαμήνου, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που απειλούν να πυροδοτήσουν τον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού. 

«Ένα μέρος της αγοράς υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο», αναφέρει η Orla Garvey, στρατηγική αναλύτρια της Federated Hermes.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Αγορά ομολόγων: Δίχως τέλος τα προβλήματα, καθώς η Fed κρατά τον αυστηρό τόνο της

IEA: Προς νέο ρεκόρ φέτος στην πετρελαϊκή ζήτηση

Η σπάνια καλοκαιρινή άνοδος του ντίζελ οδηγεί τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ υψηλότερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News