Business & Finance Σάββατο 12/08/2023, 13:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός τροφίμων: «Φωτιά» έχουν πάρει παραδοσιακά μεσογειακά πιάτα

Πληθωρισμός τροφίμων: «Φωτιά» έχουν πάρει παραδοσιακά μεσογειακά πιάτα

Mπορεί οι τιμές καταναλωτή να αποκλιμακώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, όμως οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών που χρειάζονται για την παρασκευή παραδοσιακών πιάτων σε Γαλλία και Ισπανία καταδεικνύουν ότι η χειρότερη κρίση του κόστους διαβίωσης εδώ και μία γενιά βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο δείκτης του Bloomberg έδειξε ότι τα γαλλικά νοικοκυριά χρειάστηκε να δαπανήσουν 8,4% περισσότερα χρήματα για να προετοιμάσουν ένα γεύμα κρασάτου κόκορα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και το υπουργείο Γεωργίας τοποθετούν το συνολικό κόστος παρασκευής στα 19,4 ευρώ.  

Το κόστος τροφίμων εξακολουθεί να είναι υψηλό

Sources: INE, Bloomberg calculations based on Insee, RNM FranceAgriMer and Numbeo data

Η τιμή του κόκορα έχει αυξηθεί 6,4%, ενώ του βούτηρου είναι υψηλότερη κατά 16,5% από πέρυσι τον Ιούλιο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το βασικό πληθωρισμό του 4,3% στη Γαλλία, με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας. 

Κόκορας κρασάτος στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2023

Ποσοστιαία μεταβολή

Source: Bloomberg News calculations based on Insee, RNM FranceAgriMer and Numbeo data

Διαφορετικός δείκτης του Bloomberg έδειξε ότι η παρασκευή της παέγια, που είναι το εθνικό πιάτο της Ισπανίας, είναι αυξημένη κατά 15,1% τον Ιούλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κυρίως εξαιτίας του υψηλότερου κόστους ελαιολάδου κατά 40%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η χώρα βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με μία καταστροφική ξηρασία που έχει μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή. 

Ισπανική παέγια τον Ιούλιο του 2023

Ποσοστιαία μεταβολή

Source: INE

Ο βασικός πληθωρισμός στην Ισπανία είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωζώνη, καθώς άρχισε να αποκλιμακώνεται πέρυσι αφότου η κυβέρνηση έθεσε ανώτατο όριο στις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, ο πληθωρισμός είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 3,2% φέτος, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας. 

Η καταστροφή σπόρων οδηγεί σε τιμές σε ύψη ρεκόρ 

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% σε ετήσια βάση την περιόδο 2022-23

Source: IMF, Commodity3, and Spanish Ministry of Agriculture

Το κόστος ελαιολάδου έχει αρχίσει επίσης να επηρεάζει την Ιταλία, όπου ο δείκτης για την πίτσα Μαργαρίτα του Bloomberg έδειξε αύξηση 13,5% αυτό το μήνα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Πιο ακριβή η παέγια από κάθε άλλη φορά τον Φεβρουάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News