Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 22:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ισπανία προτείνει την Calvino για την ηγεσία της Ευρ. Τράπεζας Επενδύσεων

Η Ισπανία προτείνει την Calvino για την ηγεσία της Ευρ. Τράπεζας Επενδύσεων

Η ισπανική κυβέρνηση έχει προτείνει την υπουργό Οικονομικών της, Nadia Calvino, ως υποψήφια για την ηγεσία του χρηματοδοτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), δήλωσε Ισπανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters την Παρασκευή.

Η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Margrethe Vestager, γνωστή για την αυστηρή πολιτική της και τα βαριά πρόστιμα που επέβαλε στις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, είναι επίσης υποψήφια για τη θέση, την οποία δεν έχει καταλάβει ποτέ γυναίκα ούτε υπήκοος της Ισπανίας.

Η ΕΤΕπ παρέχει δισεκατομμύρια ευρώ για πολλαπλά έργα. Ο επικεφαλής της Werner Hoyer διορίστηκε εκ νέου το 2018 για δεύτερη θητεία, η οποία λήγει τον Ιανουάριο.

Οι υποψηφιότητες πρέπει να επικυρωθούν έως τις 17 Αυγούστου. Ο διορισμός, ο οποίος απαιτεί την υποστήριξη της ειδικής πλειοψηφίας των κρατών μελών, θα συμφωνηθεί σε συνεδρίαση στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα εγκριθεί επίσημα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ τον Οκτώβριο.

Η Calvino είναι υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας από το 2018 και προεδρεύει της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Διαθέτει ισχυρό ιστορικό και άφθονη εμπειρία σε συναφείς τομείς για τη θέση αυτή, όπως η χρηματοδότηση και ο προϋπολογισμός, η χρηματοπιστωτική ρύθμιση, η οικονομική πολιτική, η ψηφιοποίηση, η μακροοικονομική ανάλυση και πρόβλεψη, η πολιτική ανταγωνισμού και το εμπόριο, ανέφερε ο αξιωματούχος στη δήλωσή του.

Πριν ενταχθεί στην ισπανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, η Calvino ήταν ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 12 χρόνια.

Η υποψηφιότητα της Calvino έχει την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού της Ισπανίας Pedro Sanchez και, εάν εκλεγεί, θα παραμείνει υπουργός μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News