Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 16:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «καπιταλισμός της Meloni» γεννά φόβους για την εταιρική Ιταλία

Η επιρροή του Salvini και οι ανησυχητικές παρεμβάσεις της ιταλικής κυβέρνησης

Ο «καπιταλισμός της Meloni» γεννά φόβους για την εταιρική Ιταλία

Τη δική της εκδοχή του καπιταλισμού έχει υιοθετήσει η Giorgia Meloni, καθώς θεωρεί ότι ως πρωθυπουργός της Ιταλίας δικαιούται να «ορίζει» και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, όπως παρατηρεί το Bloomberg. Γεγονός είναι ότι οι παρεμβάσεις στις εταιρικές υποθέσεις της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη γίνονται πλέον το σήμα κατατεθέν για τη λαϊκίστικη κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Το Bloomberg χαρακτηρίζει τις πρακτικές της απέναντι στις επιχειρήσεις ως τις πιο επιθετικές στην πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας και φέρνει ως παράδειγμα την κλήση των επικεφαλής των κρατικών εταιρειών για να συζητήσουν την αποχώρηση των μεσαίων στελεχών, όπως έκανε πρόσφατα με τον διαχειριστή δικτύου Terna SpA, μέχρι την εμπλοκή της στην πώληση του δικτύου της Telecom Italia SpA αυτή την εβδομάδα και την προσπάθεια να βάλει χέρι στα κέρδη των τραπεζών. 

Ωστόσο, υπάρχει πρόοδος από την αρχική υπόσχεσή της περίπου έναν χρόνο πριν να αποφύγει τις επενδύσεις. Ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται στον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης που κρατά ικανοποιημένες τις αγορές ομολόγων, αλλά δεν επιδεικνύει τον ίδιο σεβασμό και στις εισηγμένες.

«Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα εξακολουθήσει αυτές τις πολιτικές», δήλωσε η Rosamaria Bitetti, οικονομολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Η στροφή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν πρόκειται για έναν απλό καλοκαιρινό αντιπερισπασμό ή αντανακλά τις πραγματικές προθέσεις της παρεμβατικής κυβέρνησής της».

Η απόφαση της Meloni την Πέμπτη να αποκτήσει μερίδιο 20% στην Telecom Italia στο πλαίσιο της προσφοράς της KKR & Co. για την εταιρεία είναι ενδεικτική των προθέσεών της. Αλλά τα σημάδια υπήρχαν από την αρχή.

Η επιρροή του Salvini

Η 46χρονη πρωθυπουργός είναι μια δεξιά πολιτικός με ρίζες στην παράδοση του κρατικού ελέγχου της οικονομίας, ενώ από τότε που ανέλαβε την εξουσία προσπαθεί να αναμορφώσει την εταιρική Ιταλία.  Η πρωθυπουργός και οι συνεργάτες της άλλαξαν τους επικεφαλής πολλών κρατικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού γίγαντα Enel SpA, και διόρισαν νέο διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας. Εν μέρει πρόκειται για σύμπτωση, αλλά το αναδυόμενο αφήγημα της κυβέρνησης Meloni συνοψίζεται στην εξής φράση: «η Ιταλία είναι ανοιχτή στο επιχειρείν, αλλά οι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι». 

Εξάλλου, υπάρχει πάντα η ολοένα αυξανόμενη επιρροή του λαϊκιστή αναπληρωτή πρωθυπουργού, Matteo Salvini. Μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ηγείτο ενός από τα άλλα κύρια κόμματα του συνασπισμού, η κυβέρνηση θυμίζεται όλο και περισσότερο ένα «έργο για δύο» μεταξύ της Meloni και του Salvini που την αναγκάζει να υποχωρεί στον λαϊκισμό του.

Οι ανησυχητικές παρεμβάσεις

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο και η ανάγκη στήριξης με τον Salvini έγιναν εμφανή και στην πρόσφατη απόφαση για εισφορά 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών.
Ο ίδιος ο Salvini παρουσίασε τον φόρο σε μια συνέντευξη Τύπου όπου η Meloni ήταν απούσα, ενώ το αποτέλεσμα ήταν ένας σεισμός στις αγορές που έστειλε τις αξίες των δανειστών στα τάρταρα. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακαλέσει την αρχική αποφασή της και στις διευκρινιστικές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ την Τρίτη, αναφέρθηκε ότι η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού μιας τράπεζας.

Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι της προσέγγισης Meloni ήταν ένα διάταγμα που ψηφίστηκε παράλληλα με τον έκτακτο φόρο, το οποίο επιτρέπει στο κράτος να μπλοκάρει τις μεταφορές τεχνολογίας σε κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε στρατηγικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί, η αεροδιαστημική και η ενέργεια. Παρότι το μέτρο αφορά κυρίως στην Κίνα και στις ανησυχίες για το ενδεχόμενο να πέσει βασική τεχνολογία σε λάθος χέρια, πρόκειται για το είδος του εργαλείου που μια παρεμβατική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ευρέως ακόμη και εναντίον συμμάχων όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρεί το Bloomberg.

Την κερκόπορτα του κυβερνητικού ελέγχου ανοίγει μια ακόμα απόφαση αυτή την εβδομάδα να επιτραπεί ο διορισμός ενός έκτακτου επιτρόπου για την εποπτεία και τη συνδρομή σε ξένες επενδύσεις στην Ιταλία που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύριο δολάρια). 

Η Bitetti δηλώνει ανήσυχη: «Οι ενέργειες της κυβέρνησης δυνητικά παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές οικονομικής διακυβέρνησης». «Οι τρέχουσες προοπτικές είναι ανησυχητικές», πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Αισιοδοξία για τράπεζες μετά τη «στροφή» της κυβέρνησης

Ιταλία: Φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών

Πόσο θα κοστίσει στις ιταλικές τράπεζες ο φόρος υπερκερδών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News