Τουρκία: Πρώτο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στη διετία
Πλεόνασμα εμφάνισε για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, παίρνοντας ώθηση από τον τουρισμό και τη μείωση του κόστους των ενεργειακών εισαγωγών, τα οποία αποκλιμάκωσαν τις πιέσεις στην οικονομία. Παράλληλα, στήριγμα προσέφερε και η «στροφή» στις εγχώριες οικονομικές πολιτικές μετά τις προεδρικές εκλογές.
Ο δείκτης που παρακολουθεί το εμπόριο και τις επενδυτικές ροές μεταξύ της Τουρκίας και του εξωτερικού παρουσίασε πλεόνασμα 674 εκατ. δολαρίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Τελευταία φορά που είχε παρουσιαστεί πλεόνασμα ήταν τον Οκτώβριο του 2021.
Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι η νέα οικονομική πολιτική της Τουρκίας επηρεάζει θετικά τη χώρα. Στο επίκεντρο τέθηκε η αποσυμπίεση της εγχώριας ζήτησης και της αύξησης των δανείων με πιο «παραδοσιακές» πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.
Η τουρκική οικονομία είναι «ευαίσθητη» στις πληθωριστικές κρίσεις, οδηγώντας τους Τούρκους να αγοράζουν χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι των ανεξέλεγκτων τιμών. Οι αξιωματούχοι πήραν ορισμένα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης για το χρυσό, ο οποίος επιβάρυνε τους ισολογισμούς της χώρας.
Το ερώτημα που παραμένει είναι εάν η εγχώρια πολιτική είναι αρκετά «σφιχτή» αυτή τη στιγμή, κατά την οποία η ασθενής εξωτερική ζήτηση ζημιώνει τις τουρκικές εξαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα παραμένει μεγάλο λόγω των αγορών χρυσού.
Η Hafize Gaye Erkan, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιγξης που ξεκίνησε τον Ιούνιο θα οδηγήσει σε βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός ανέρχεται κοντά στο 50% και η λίρα εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Σε χρυσό και δολάρια επενδύουν μαζικά οι Τούρκοι
Τουρκία: Το παράθυρο αναβάθμισης της Moody’s και η ανάρτηση Simsek
Χρυσός: Πέφτει η ζήτηση από κεντρικές τράπεζες – Ο ρόλος της Τουρκίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News