Business & Finance Πέμπτη 10/08/2023, 19:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mega deal στον χώρο της μόδας: Η Tapestry εξαγοράζει έναντι 8,5 δισ. δολαρίων τη μητρική εταιρεία της Versace

Mega deal στον χώρο της μόδας: Η Tapestry εξαγοράζει έναντι 8,5 δισ. δολαρίων τη μητρική εταιρεία της Versace

Ο αμερικανικός όμιλος ειδών πολυτελείας Tapestry συμφώνησε να εξαγοράσει την Capri Holdings, ιδιοκτήτρια εταιρεία της Versace και της Michael Kors, έναντι 8,5 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προσπάθειες δημιουργίας ενός αμερικανικού αντιπάλου δέος των ευρωπαϊκών κολοσσών του λιανεμπορίου LVMH και Kering.

Η Tapestry με έδρα τη Νέα Υόρκη, στην οποία ανήκουν τα εμπορικά σήματα Coach, Kate Spade και Stuart Weitzman, δήλωσε ότι θα καταβάλει 57 δολάρια ανά μετοχή για την Capri, σχεδόν 60% πάνω από τη μέση τιμή των τελευταίων 30 ημερών. Η Tapestry εξασφάλισε δανειακή χρηματοδότηση ύψους 8 δισ. δολαρίων για τη συμφωνία, η οποία θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου σε μετρητά, όπως μεταδίδουν οι FT.

Η Tapestry δήλωσε ότι τα έξι brand που θα της ανήκουν μετά την εξαγορά είχαν πωλήσεις άνω των 12 δισ. δολαρίων και σχεδόν 2 δισ. δολάρια λειτουργικά κέρδη κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Ωστόσο τα νούμερα αυτά απέχουν αρκετά από αυτά της  LVMH, η οποία είχε 79 δισ. ευρώ πωλήσεις το 2022, της Kering με 20 δισ. ευρώ και της Richemont, η οποία είχε 19 δισ. ευρώ πωλήσεις. 

«Τόσο ο LVMH όσο και ο Kering μέσω του επιδέξιου μάρκετινγκ και με εμπορικά σήματα όπως τα Christian Dior, Balenciaga και Saint Laurent, κυριαρχούν στις πωλήσεις πολυτελών ειδών», σχολιάζουν οι Financial Times. «Η πλειονότητα των εμπορικών σημάτων του Trapesty απευθύνεται σε “φιλόδοξους αγοραστές πολυτελείας”, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι σε ύφεση και σε άλλα οικονομικά σοκ» συνεχίζει η εφημερίδα στο σχόλιο της με αφορμή την εξαγορά.

Οι αμερικανικές εταιρείες λιανικής πώλησης ειδών πολυτελείας προσπαθούν εδώ και καιρό να ανταγωνιστούν τους Κering και LVMH, αλλά κανένα εγχείρημα δεν έχει προχωρήσει τόσο όσο της Tapestry. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας μεγάλος κατάλογος σχεδιαστών με έδρα τη Νέα Υόρκη κατέληξε στα χέρια Ευρωπαίων ιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένων των Marc Jacobs, Thom Browne, Donna Karan και Off-White του Virgil Abloh.

Ωστόσο, οι συμφωνίες δεν ήταν πάντα καρποφόρες. Η Marc Jacobs έκανε ήδη μια αποτυχημένη αναδιάρθρωση, ενώ η LVMH πούλησε τα brand DKNY και Donna Karan.

Αλλά αυτό δεν έχει περιορίσει τις συμφωνίες στον κλάδο της πολυτέλειας, ο οποίος άνθισε μετά την πανδημία. Τον Ιούλιο, η ιδιοκτήτρια της Gucci, η Kering, συμφώνησε να αγοράσει το 30% του μεριδίου της Valentino από την Mayhoola του Κατάρ, με επιλογή να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του ιταλικού οίκου μόδας μέχρι το 2028. Η Kering πλήρωσε επίσης πρόσφατα 3,5 δισ. ευρώ για να αποκτήσει τη μάρκα αρωμάτων Creed.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Εκτίναξη στα κέρδη της Hermes- Αμερικανοί και Κινέζοι επιθυμούν διακαώς μια Birkin 

Οι fashionistas σε Ασία και Ευρώπη αυξάνουν τα κέρδη της Prada

Richemont: Μειώνεται η ζήτηση για είδη πολυτελείας στις ΗΠΑ και την Κίνα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News