Business & Finance Πέμπτη 10/08/2023, 15:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τιμές ρεκόρ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού- Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Σε τιμές ρεκόρ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού- Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού σημειώνουν υψηλά ρεκόρ λόγω της κακοκαιρίας και μιας δυσάρεστης ασθένειας των εσπεριδοειδών. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές στο παντοπωλείο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές στην αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ξεπέρασαν τα 3 δολάρια ανά λίβρα, τη στιγμή που περίπου αυτή την περίοδο πέρυσι, οι τιμές κυμαίνονταν γύρω στα 1,81 δολάρια ανά λίβρα.

Η αύξηση της τιμής τροφοδοτήθηκε κυρίως από τη σύντομη προσφορά εσπεριδοειδών σε όλο τον κόσμο.

Στη Φλόριντα, η οποία συνήθως παράγει το μεγαλύτερο μέρος του χυμού πορτοκαλιού που καταναλώνεται στην Αμερική, οι τυφώνες Ian και Nicole το φθινόπωρο του 2022, καθώς και ένας αργοπορημένος παγετός, κατέστρεψαν τις καλλιέργειες που είχαν ήδη αραιωθεί από την ασθένεια των εσπεριδοειδών, σύμφωνα με το CNN. Τα δέντρα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια παράγουν λιγότερα και χαμηλότερης ποιότητας πορτοκάλια και τελικά πεθαίνουν.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προέβλεψε ότι τη σεζόν 2022-2023, η Φλόριντα αναμενόταν να παράγει 20 εκατομμύρια κουτιά με πορτοκάλια- μείωση 51% από το προηγούμενο έτος και τη μικρότερη ποσότητα που παρήχθη από τη σεζόν 1936-1937.

Μέχρι τον Ιούλιο, οι προβλέψεις είχαν μειωθεί ακόμη περισσότερο. Τον περασμένο μήνα, το USDA δήλωσε ότι αναμένει η Φλόριντα να παράγει 15,9 εκατομμύρια κουτιά το 2022-2023.

Παράλληλα η Βραζιλία και το Μεξικό, μεγάλοι διεθνείς εξαγωγείς, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας.

Με τις προμήθειες να επηρεάζονται από την καταιγίδα και τις ασθένειες, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν όλο και περισσότερο από διεθνείς αγορές όπως η Βραζιλία, έγραψε ο Andrés Padilla, ανώτερος αναλυτής της Rabobank, σε έκθεση της τράπεζας τον Απρίλιο.

«Οι τιμές ρεκόρ του χυμού πορτοκαλιού το 2023 είναι συνέπεια μιας πολύ στενής αγοράς, με μικρότερη από την αναμενόμενη παραγωγή και χαμηλά αποθέματα», πρόσθεσε.

«Τα πολύ χαμηλά αποθέματα από δύο διαδοχικές μικρές συγκομιδές το 2020/21 και το 2021/22, συν τα χειρότερα νέα για την τρέχουσα σεζόν 2022/23, δημιούργησαν το τέλειο περιβάλλον για την αύξηση των τιμών της ΕΕ φέτος», έγραψε.

Αλλά η τιμολόγηση εξαρτάται επίσης από τη ζήτηση των καταναλωτών, όχι μόνο από την προσφορά.

Αν και υπήρξε έξαρση του ενδιαφέροντος για τον χυμό πορτοκαλιού κατά την πανδημία, οι καταναλωτές απομακρύνονται από το ρόφημα εδώ και χρόνια.

Οι αγοραστές μπορεί να μην ανεχτούν την αύξηση των τιμών, ειδικά όταν δεν βλέπουν τον χυμό πορτοκαλιού ως βασικό προϊόν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Ξεκλειδώνουν» το Market Pass και το Youth Pass

To νέο marketpass – Χωρίς τέλος οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Τρόφιμα και καύσιμα «τρέφουν» τον πληθωρισμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News