Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 13:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Αισιοδοξία για τράπεζες μετά τη «στροφή» της κυβέρνησης

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε αργά την Τρίτη ότι η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού των τραπεζών

Ιταλία: Αισιοδοξία για τράπεζες μετά τη «στροφή» της κυβέρνησης

Καθησυχαστικοί είναι πλέον οι αναλυτές για το μέλλον τον ιταλικών τραπεζών, μετά τη μερική στροφή της ιταλικής κυβέρνησης στα σχέδια για έναν νέο τραπεζικό έκτακτο φόρο. Σύμφωνα με το Bloomberg, εκτιμάται ότι τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των μετόχων τους.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε αργά την Τρίτη ότι η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού μιας επιχείρησης. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα η ανακοίνωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Matteo Salvini για φόρο 40% στα επιπλέον κέρδη των δανειστών εκτιμάται ότι εξαφάνισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιακή αξία των ιταλικών τραπεζών. Σημειωτέον ότι από τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης απουσίαζε ο υπουργός Οικονομικών, αν και ο Salvino είπε ότι η πρόταση έγινε από τον Giancarlo Giorgetti και ότι το υπουργείο του θα χειριστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών,  και η ομάδα του αφιέρωσαν όλη την Τρίτη στην επεξεργασία των λεπτομερειών του μέτρου, επιχειρώντας να μετριάσουν τον αντίκτυπο που θα έχει η κίνηση Salvini.

Μετά τη διευκρίνιση αυτή, εκτιμάται ότι είναι πλέον «πιο βιώσιμο» για τους δανειστές να εκπληρώσουν τις προβλέψεις τους σχετικά με την αύξηση στην απόδοση μερισμάτων για το 2023, δήλωσε ο αναλυτής της Equita Sim Spa Andrea Lisi.

«Δεδομένου του περιορισμένου μεγέθους του φόρου και του υψηλού αρχικού δείκτη CET1, πιστεύουμε ότι το μέτρο δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές επιστροφής κεφαλαίου των τραπεζών», ανέφερε ο Andrea Filtri, αναλυτής της Mediobanca SpA, σε σημείωμά του την Τετάρτη. 

Τον περασμένο μήνα, η UniCredit SpA αύξησε το guidance για τις αμοιβές των μετόχων το 2023 για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, λέγοντας ότι θα διανείμει 22 δισεκατομμύρια ευρώ (24,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδίου για την περίοδο 2021-2024. Η Intesa Sanpaolo SpA δήλωσε ότι θα μοιράσει περισσότερα από 22 δισ. ευρώ στους μετόχους μέχρι το 2025. 

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ανέτρεψαν ορισμένες από τις απώλειες της Τρίτης το πρωί της Τετάρτης, με τις μετοχές της Unicredit SpA να σημειώνουν άνοδο 2,3% και την Intesa Sanpaolo SpA κατά 2%. Ο δείκτης FTSE Italia All-Share Banks Index σημείωσε άνοδο 2,2%. Ο κλαδικός δείκτης εξακολουθεί να υποχωρεί σχεδόν 5% την εβδομάδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών

Πόσο θα κοστίσει στις ιταλικές τράπεζες ο φόρος υπερκερδών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News