Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 13:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βόλτες στο διάστημα έγιναν μόδα: Το επόμενο βήμα στον διαστημικό τουρισμό

Οι βόλτες στο διάστημα έγιναν μόδα: Το επόμενο βήμα στον διαστημικό τουρισμό

Τα πρώτα μεγάλα βήματα γίνονται στον αναδυόμενο κλάδο του διαστημικού τουρισμού, με την Virgin Galactic να παίρνει τη σκυτάλη πραγματοποιώντας την παρθενική της πτήση στις 10 Αυγούστου. Οι τρεις από τους επιβάτες που έχουν το πολυπόθητο εισιτήριο για την πρώτη επίσημη προσπάθεια της εταιρείας δεν είναι αστροναύτες με την «παραδοσιακή» έννοια.

Οι «βόλτες» στο διάστημα αν και απευθύνονται ακόμη σε λίγους και εκλεκτούς έχουν καταστεί κατά κάποιον τρόπο μόδα. Και αυτή είναι ακριβώς η κατεύθυνση που έχει πάρει η Virgin Galactic, καθώς και άλλες διαστημικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, έπειτα από αυτή την παρθενική πτήση, η εταιρεία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει στόχο να πραγματοποιεί εμπορικές πτήσεις τέτοιου είδους κάθε μήνα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στα διαστημικά ταξίδια.

Οι επιβάτες της πτήσης που θα ξεκινήσει από το Νιου Μέξικο περιλαμβάνουν την Keisha Schahaff και την Anastatia Mayers, μητέρα και κόρη από την Καραϊβική, οι οποίες κέρδισαν τις θέσεις τους σε κλήρωση. Επίσης, στο διαστημικό σκάφος θα βρίσκεται και ο 80χρονος πρώην Ολυμπιονίκης, Jon Goodwin.

Τα θεμέλια για το φιλόδοξο εγχείρημα της Virgin Galactic τέθηκαν το 2004 με την ίδρυση της εταιρείας και τελικά η πιλοτική πτήση έγινε τον Ιούνιο. Τότε, ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν τρεις αξιωματούχοι από την ιταλική πολεμική αεροπορία και το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών.

Η δραστηριοποίηση στον διαστημικό τουρισμό αναμένεται να εισφέρει υψηλά έσοδα στην εταιρεία. Ειδικότερα, στα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, η Virgin Galactic απέδωσε την αύξηση των τριμηνιαίων εσόδων -από 0,4 εκατ. δολάρια το 2022 στα 2 εκατ. δολάρια φέτος- στις εμπορικές πτήσεις και τη χρέωση εγγραφής των μελλοντικών αστροναυτών.

Μία θέση στο διαστημικό σκάφος της Virgin Galactic κοστίζει έως και 450.000 δολάρια. Ορισμένοι όμως, συμπεριλαμβανομένου του Goodwin, αγόρασαν τα εισιτήριά τους πριν από τουλάχιστον μία δεκαετία έναντι 250.000 δολαρίων. 

Το υψηλό κόστος δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους. Μέχρι το τέλος του 2022 είχαν γίνει κρατήσεις περίπου 800 εισιτηρίων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, δηλαδή, τα εισιτήρια αυτά θα συνεισφέρουν περίπου 207 εκατ. δολάρια σε μελλοντικά έσοδα, σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων της Virgin Galactic.

Οι εταιρείες που έκαναν ήδη την αρχή

Η Virgin Galactic, όμως, δεν είναι η μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο. Η Blue Origin, η εταιρεία εξερεύνησης διαστήματος του Jeff Bezos, πραγματοποίησε την πρώτη εμπορική πτήση στο διάστημα τον Ιούλιο του 2021, με επιβάτη τον ίδιο τον ιδρυτή της. Έκτοτε, η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2000, έχει εκτελέσει 6 τέτοιου είδους πτήσεις.

Επίσης, η SpaceX του Elon Musk, η οποία δημιουργήθηκε το 2002 εστιάζει όλο και περισσότερο στον συγκεκριμένο κλάδο. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX μετέφερε τέσσερις πολίτες στο διάστημα χωρίς κανέναν επαγγελματία αστροναύτη. Επρόκειτο για την πρώτη τέτοιου είδους πτήση που ολοκλήρωσε επιτυχώς την αποστολή και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον δισεκατομμυριούχο Jared Issacman.

Το 2022, η SpaceX σε συνεργασία με την Axiom Space υλοποίησε την πρώτη πτήση με αμιγώς ιδιωτικά κονδύλια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου οι επιβάτες πέρασαν τουλάχιστον μία εβδομάδα. Η εμπειρία κόστισε σε κάθε έναν από τους τέσσερις επιβάτες 55 εκατ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Η πρωτότυπη ασφάλεια ζωής που έκανε ο Neil Armstrong πριν πάει στο φεγγάρι

Richard Branson: Σε 50 χρόνια θα πηγαίνουμε σε ξενοδοχείο στο φεγγάρι

Το συμβάν της Τουνγκούσκα: Η μέρα που εξερράγη ο ουρανός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News