Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 08:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή για την κινεζική οικονομία: Αποπληθωρισμός τον Ιούλιο μετά από 2 χρόνια

Απειλή για την κινεζική οικονομία: Αποπληθωρισμός τον Ιούλιο μετά από 2 χρόνια

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της κατανάλωσης. Ειδικότερα, ο δείκτης κατέγραψε πτώση 0,3% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία, ενώ τον Ιούνιο είχε καταγραφεί μηδενικός πληθωρισμός. 

Ο αποπληθωρισμός, η πτώση των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών θεωρείται σοβαρή απειλή για κάθε οικονομία. Καθώς πολλοί καταναλωτές προτιμούν να μην ξοδεύουν, αναβάλλουν τις αγορές με την ελπίδα πως οι τιμές θα πέσουν περαιτέρω.

Ελλείψει ζήτησης, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να μειώνουν την παραγωγή τους, να παγώνουν τις προσλήψεις ή να απολύουν, και να περιορίζονται σε νέες παραγγελίες μόνο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους, κάτι που περιορίζει την κερδοφορία τους ενώ τα κόστη μένουν σταθερά.

Οι οικονομολόγοι μιλούν για φαύλο κύκλο σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Υπενθυμίζεται πως βραχεία περίοδος αποπληθωρισμού είχε σημειωθεί τελευταία φορά στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021, ιδίως λόγω της πτώσης της τιμής του χοιρινού, το οποίο είναι και πρώτο κρέας σε κατανάλωση στην Κίνα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Paul Krugman: Βαλτώνει η νο2 οικονομία στον κόσμο – Οι λόγοι

Κίνα: Η εποχή της πολύ υψηλής ανάπτυξης τελείωσε – Τι σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία

Yellen: Κίνδυνος από την επιβράδυνση της Κίνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News