Business & Finance Τρίτη 8/08/2023, 09:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών

Ιταλία: Φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών

Φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών ενέκρινε για φέτος το υπουργικό συμβούλιο της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, αιφνιδιάζοντας τις αγορές.

Η εισφορά ενσωματώθηκε σε ένα ευρύ πακέτο μέτρων, το οποίο αφορά από τις άδειες ταξί έως τις ξένες επενδύσεις. Ο φόρος εκτιμάται πως θα αποφέρει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Το υπουργικό συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για «φορολόγηση του 40% από τα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών» για το 2023, τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτήσουν φοροελαφρύνσεις και στήριξη των στεγαστικών για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.

Η απροσδόκητη κίνηση έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας νυχτερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η ανακοίνωση έγινε από τον Σαλβίνι, ηγέτη του κόμματος της Λέγκας, ενώ η Μελόνι ήταν απούσα.

Σημειώνεται πως τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων ανέβασε τα έσοδα από τόκους. Τον περασμένο μήνα, η Intesa Sanpaolo SpA και η UniCredit SpA αναθεώρησαν προς τα πάνω το guidance για φέτος για δεύτερο συναπτό τρίμηνο λόγω της ταχείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Εσοδα από τόκους 3 δισ. για τρεις συστημικές

Τα πρώτα σύννεφα για τη Μελόνι – Υπό πίεση η ιταλική οικονομία

Εκρηξη κερδών των αμερικανικών τραπεζών χάρη στα υψηλά επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News