Business & Finance Δευτέρα 7/08/2023, 11:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Tesla το έκανε σωστά εξ αρχής» – Η λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης

«Η Tesla το έκανε σωστά εξ αρχής» – Η λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης

Προς την υιοθέτηση του μοντέλου της Tesla κατευθύνεται ολόκληρη η βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης χάρη στο δυσκολότερο εμπόδιο που έχει να προσπεράσει ο κλάδος, το οποίο είναι και στα ισχυρότερα σημεία της εταιρείας: τη φόρτιση. 

Ford, Volvo και General Motors, δηλαδή πολύ μεγάλοι «παίκτες» της αυτοκινητοβιομηχανίας, ανακοίνωσαν ήδη ότι θα υιοθετήσουν τον φορτιστή της Tesla στη Βόρειο Αμερική, που σημαίνει ότι τα μελλοντικά του μοντέλα δεν θα χρειάζονται αντάπτορα για να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο ταχυφορτιστών της Tesla. 

Επίσης, οι σταθμοί φόρτισης άλλων εταιρειών στις ΗΠΑ πρόκειται σύντομα να προσαρμοστούν, έτσι ώστε να εξυπηρετούν και αυτοκίνητα της Tesla, επίσης χωρίς αντάπτορα. Αυτό θα ισχύει και για την Electrify America, η οποία αυτή τη στιγμή έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα, με μόλις 3,592 θέσεις φόρτισης έναντι περίπου 22,000 ταχυφορτιστών της Tesla.

«Όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν την αλλαγή αυτή, λέγοντας κατά κάποιον τρόπο ότι “Ναι, η Tesla το έκανε σωστά εξ αρχής”», σχολίασε η Alexa St. John ρεπόρτερ αυτοκινητοβιομηχανίας του Business Insider. H ίδια προσέθεσε ότι το δίκτυο φόρτισης είναι σημαντικός παράγοντας επιλογής αυτοκινήτου από τους καταναλωτές.

Συνολικά, στις ΗΠΑ υπάρχουν μόλις περίπου τρεις φορτιστές ανά 10.000 κατοίκους, ενώ πολλοί από τους φορτιστές εκτός Tesla είναι χαλασμένοι.

Αυτή τη στιγμή το δίκτυο φόρτισης βρίσκεται ενόψει δύο μεγάλων αλλαγών: Πρώτον η Tesla αναμένεται να «ανοίξει» τους ταχυφορτιστές και για άλλα ηλεκτρικά μοντέλα το 2024. Δεύτερον, επτά μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζουν ένα δίκτυο φορτιστών, το οποίο θα ανταγωνιστεί το αντίστοιχο της Tesla. Πρόκειται για τις BMW, General Motors, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz και Stellantis. 

Υπάρχει όμως ένα ακόμα θετικό στο άνοιγμα του δικτύου της Tesla σε άλλα μοντέλα: η εταιρεία θα έχει πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δεδομένων για τα άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από το πόσο αποδοτικό είναι το φρενάρισμα μέχρι το πόσο συχνά χρησιμοποιείται το κλιματιστικό του αυτοκινήτου. Αυτό δίνει βέβαια στην Tesla πλεονέκτημα, αλλά και τη δυνατότητα να τα πουλήσει. Εξάλλου, όσο περισσότερα αυτοκίνητα φορτίζουν στο δίκτυο της Tesla, τόσο αυξάνονται τα έσοδα της εταιρείας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι 7 μεγάλοι ανταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν 30.000 φορτιστές

Μια άγνωστη ιδιοφυΐα πίσω από ένα πασίγνωστο όνομα – Ποιος ήταν ο Nikola Tesla;

Αλμα 19% στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News