Business & Finance Σάββατο 5/08/2023, 21:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαουδ. Αραβία: Αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε Ασία και Ευρώπη

Σαουδ. Αραβία: Αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε Ασία και Ευρώπη

Η Σαουδική Αραβία αύξησε σχεδόν όλες τις τιμές του πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο προς την Ασία και την Ευρώπη, καθώς οι περιορισμοί στην προσφορά και η αυξανόμενη ζήτηση συσφίγγουν την αγορά αργού.

Η κρατική Saudi Aramco αύξησε την τιμή για το αργό Arab Light για πώληση στην Ασία κατά 30 σεντς έως 3,50 δολάρια το βαρέλι πάνω από το βαρέλι αναφοράς, σύμφωνα με έναν κατάλογο τιμών που είδε το Bloomberg. Η παραγωγός αναμενόταν να αυξήσει την τιμολόγηση κατά 50 σεντς το βαρέλι, σύμφωνα με τα δεδομένα μιας έρευνας μεταξύ διυλιστηρίων και εμπόρων.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού το βασίλειο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, παρέτεινε τη μονομερή μείωση της προσφοράς μέχρι τον Σεπτέμβριο και δήλωσε ότι θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω ή ακόμη και να μεγαλώσει. Η Ρωσία δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει τις εξαγωγές της. Το πετρέλαιο σημείωσε έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, το μεγαλύτερο σερί κερδών εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αφού τα βαριά ονόματα του ΟΠΕΚ+ επέκτειναν τις περικοπές και τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Οι μονομερείς περικοπές έρχονται να προστεθούν στις ποσοστώσεις παραγωγής που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ στην ευρύτερη ομάδα ΟΠΕΚ+, η οποία διατηρεί τις μειώσεις αυτές σε ισχύ για το υπόλοιπο του έτους. Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι επισκιασμένες από την αδύναμη ανάκαμψη της Κίνας και τον φόβο για ύφεση στις ΗΠΑ. Εξάλλου, το Ριάντ μπορεί να χρειαστεί τιμές έως και 100 δολάρια το βαρέλι για να καλύψει τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Οι περικοπές της Σαουδικής Αραβίας οδήγησαν την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά και να αντιμετωπιστεί η φετινή διολίσθηση των τιμών του αργού. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman επανεξετάζει τις εθελοντικές περικοπές σε μηνιαία βάση, αφήνοντας τις αγορές να εικάζουν τα επίπεδα προσφοράς.

Σχεδόν όλες οι επίσημες τιμές πώλησης προς τη Μεσόγειο και τη βορειοδυτική Ευρώπη ήταν υψηλότερες για τον Σεπτέμβριο. Το αργό Arab Light στη Μεσόγειο αυξήθηκε κατά 1 δολάριο σε 4,50 δολάρια το βαρέλι περισσότερο από το ICE Brent, ενώ η τιμή για την ίδια ποιότητα στη Βορειοδυτική Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2 δολάρια σε premium 5,80 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με την τιμή αναφοράς. 

Η Aramco διατήρησε αμετάβλητες όλες τις τιμές προς τις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο.  

Σημειώνεται, τέλος ότι η Aramco πωλεί περίπου το 60% των φορτίων αργού της στην Ασία, τα περισσότερα από αυτά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, η τιμολόγηση των οποίων επανεξετάζεται κάθε μήνα. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News