Τρόφιμα: Το «κοκτέιλ» του Ιουλίου που ανέβασε κι άλλο τις διεθνείς τιμές
Ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» δημιουργήθηκε τον Ιούλιο στην παγκόσμια αγορά τροφίμων αφενός λόγω των εντάσεων στο εμπόριο, αφετέρου εξαιτίας της επιβάρυνσης των υψηλότατων θερμοκρασιών στις σοδειές.
Ειδικότερα, ο δείκτης τροφίμων του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εκτινάχθηκε κατά 2,8% τον Ιούλιο, παίρνοντας ώθηση από τα φυτικά έλαια, ενώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα βρισκόταν σε χαμηλό δύο ετών.
Για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται κατά κύριο λόγο η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, αφού επί έναν χρόνο επέτρεπε τη μεταφορά βασικών διατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία προς την παγκόσμια αγορά μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Την ίδια εβδομάδα, όμως, η Ινδία «τάραξε» περαιτέρω την αγορά, επιβάλλοντας περιορισμούς σε ορισμένα είδη ρυζιού. Στόχος της χώρας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη εξαγωγέας ρυζιού παγκοσμίως, είναι να εξισορροπηθούν οι τιμές στην εγχώρια αγορά της. Πέραν αυτών, την ίδια περίοδο οι ακραίες καιρικές συνθήκες στη Νότια Ευρώπη και την Κίνα απειλούσαν τις σοδειές, με αποτέλεσμα φέτος να αναμένεται συρρίκνωση της παραγωγής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης ρυζιού του FAO εκτινάχθηκε τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Οι ανοδικές πιέσεις στο ρύζι «πολλαπλασιάζουν σημαντικά τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδίως για τους φτωχότερους και όσους αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην αγορά φαγητού», προειδοποίησε ο FAO.
Ο οργανισμός μάλιστα προσέθεσε ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές μπορεί να επιβαρύνουν την παραγωγή, την κατανάλωση και τις τιμές για μεγαλύτερο διάστημα από τη διάρκεια των ίδιων των μέτρων. Έτσι, τίθεται κίνδυνος για περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων σε πολλές χώρες, παρότι ο δείκτης είναι συνολικά σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι.
Στους επιμέρους δείκτες, σημαντική κλιμάκωση φάνηκε επίσης στα φυτικά έλαια, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 12,1% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη αύξηση έπειτα από επτά συναπτούς μήνες πτώσης. Πολύ πιο περιορισμένη ήταν η αύξηση του δείκτη δημητριακών, κατά 0,5% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση.
Αντιθέτως, πτώση κατέγραψαν οι δείκτες των γαλακτοκομικών (- 0,5%) του κρέατος (-0,3%), ενώ μεγάλη βουτιά έκανε η ζάχαρη, η οποία διολίσθησε κατά 3,9%.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Καύσωνες, πόλεμος, περιορισμοί: Αυξάνονται οι απειλές για τα τρόφιμα
Σε κρίση το ελαιόλαδο: Ο καύσωνας απειλεί την παραγωγή στη Μεσόγειο
ΟΗΕ: Ο φετινός Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News