Business & Finance Παρασκευή 4/08/2023, 13:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Πτώση – έκπληξη στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: Πτώση – έκπληξη στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο

Απρόσμενη πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, σε μια ένδειξη ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για επιβράδυνση συνεχίζουν τα βαρύνουν την καταναλωτική ζήτηση.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,3% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, όταν είχαν καταγράψει άνοδο 0,6%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat. Σημειωτέον ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή άνοδο των πωλήσεων.

Στο σύνολο της ΕΕ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν επίσης κατά 0,2% τον τελευταίο μήνα.

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 1,4% στην ευρωζώνη από τον περσινό Ιούνιο, αν και η πρόβλεψη ήταν για μεγαλύτερη μείωση κατά 1,7% επιβραδύνοντας όμως από την ετήσια πτώση κατά 2,4% του Μαΐου. Στο σύνολο της ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,6% ετησίως.

Οι μεγάλες οικονομίες του μπλοκ παρουσίασαν μεικτή εικόνα. Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία και την Ιταλία μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι πωλήσεις στη Γαλλία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες σημείωσαν άνοδο. Το Λουξεμβούργο παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 2,6%, ενώ η Σλοβενία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, επίσης κατά 2,6%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News