Business & Finance Πέμπτη 3/08/2023, 21:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιταλία επαναπροσδιορίζει τα σχέδια για τον έλεγχο των τιμών σε βασικά αγαθά

Η Ιταλία επαναπροσδιορίζει τα σχέδια για τον έλεγχο των τιμών σε βασικά αγαθά

Η Ιταλία αναγκάστηκε να αλλάξει σχέδιά της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού μετά την άρνηση των παραγωγών να δεχθούν μια συμφωνία με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για τον έλεγχο των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών, δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη τρία άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 6,4% τον Ιούλιο από 6,7% τον Ιούνιο, όπως έδειξαν τα εναρμονισμένα με την ΕΕ στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, αλλά οι τιμές των τροφίμων και των ειδών οικιακής και προσωπικής φροντίδας αυξήθηκαν κατά 10,4%, ελαφρώς λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από 50% πάνω  από τον συνολικό δείκτη.

Για να βοηθήσει τους ευάλωτους πολίτες, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία μεταξύ παραγωγών και λιανοπωλητών για την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Τα συμμετέχοντα καταστήματα λιανικής πώλησης θα φέρουν σήμανση με κυβερνητικά αυτοκόλλητα στα χρώματα της ιταλικής σημαίας (πράσινο, λευκό, κόκκινο) με την ένδειξη «anti-inflation quarter», ως μια αναφορά στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Η συμφωνία υποτίθεται ότι θα επέφερε ένα αποφασιστικό πλήγμα στον πληθωρισμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso.

Αλλά οι άνθρωποι δήλωσαν την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των βιομηχανικών ενώσεων και έτσι τα σούπερ μάρκετ δεν προτίθενται να προσυπογράψουν το σχέδιο.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση συμφώνησε σε μια κοινή δήλωση με τα σούπερ μάρκετ και τις ενώσεις καταστηματαρχών που προέβλεπε την ανακοίνωση μιας συμφωνίας μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου για τη συγκράτηση των τιμών το τέταρτο τρίμηνο.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα πρώτα σύννεφα για τη Μελόνι – Υπό πίεση η ιταλική οικονομία

Ιταλία: Απροσδόκητη βουτιά του ΑΕΠ – Πλήγμα για τη Μελόνι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News