Business & Finance Πέμπτη 3/08/2023, 14:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Στη 14η συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ)

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Στη 14η συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον επίμονο πληθωρισμό. Σε ευθυγράμμιση των προβλέψεων των αναλυτών, η ΒοΕ αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25% από 5% προηγουμένως. Πρόκειται για νέο υψηλό 15ετίας στα επιτόκια, με την BoE να προειδοποιεί ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού ενδέχεται να απαιτήσει ακόμη πιο περιοριστικές συνθήκες δανεισμού για παρατεταμένη περίοδο.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με δύο μέλη να προτιμούν μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και ένα να ψηφίζει να παραμείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα.

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Andrew Bailey άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω δράση εάν ο πληθωρισμός επιμείνει και πρόσθεσανότι η στάση τους θα παραμείνει «επαρκώς περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα», ώστε να τον επαναφέρουν στο στόχο του 2%.

Παράλληλα, η BoE αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια και «ανέβασε» τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, διαγράφοντας ένα ζοφερό σκηνικό ενόψει των επόμενων γενικών εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν έως τις αρχές του 2025. 

Κατά την τελευταία συνεδρίασή της τον Ιούνιο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας αιφνιδίασε τις αγορές με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στις άλλες προηγμένες οικονομίες και πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Οι τιμές έχουν έκτοτε δείξει σημάδια επιβράδυνσης, αλλά η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 7,9% τον Ιούνιο από το 8,7% τον Μάιο, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού – ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – παρέμεινε σταθερός στο 6,9% σε ετήσια βάση, αλλά υποχώρησε από το υψηλό 31 ετών του 7,1% του Μαΐου.

Ωστόσο, η BoE παρακολουθεί την εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας της χώρας, αλλά τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον τομέα της απασχόλησης εξασθένησε σημαντικά τον Μάιο. Ωστόσο, η αύξηση των μισθών παρέμεινε ισχυρή με την αύξηση των τακτικών αποδοχών του ιδιωτικού τομέα να ανέρχεται στο 7,7% τον Μάιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg/CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Αγγλίας: Η Sarah Breeden νέα υποδιοικητής για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα

Μνήμες 2009 στη βρετανική αγορά κατοικίας: Πτώση 3,8% στις τιμές

Λονδίνο: Διευρύνθηκε το χάσμα πλούσιων- φτωχών για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News