Business & Finance Δευτέρα 7/08/2023, 09:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέντευξη για δουλειά: Οι τρεις τρόποι για να κάνετε καλή εντύπωση

Συνέντευξη για δουλειά: Οι τρεις τρόποι για να κάνετε καλή εντύπωση

Τα πρώτα πέντε λεπτά μιας συνέντευξης για δουλειά μπορεί να είναι καθοριστικά για το αν θα καταφέρετε τελικά να πάρετε τη θέση ή όχι. 

Οι πρώτες στιγμές δίνουν τον «τόνο» σε ολόκληρη τη συζήτηση: Αν αργήσετε, πάτε απροετοίμαστοι ή είστε κολλημένοι στο τηλέφωνό σας, είναι δύσκολο να πείσετε αυτόν που σας παίρνει συνέντευξη ότι θέλετε τη δουλειά, ακόμα κι αν έχετε τα προσόντα.

Για να τραβήξετε την προσοχή του υπευθύνου προσλήψεων, πρέπει να προβάλλετε μια φιλική, σίγουρη και επαγγελματική συμπεριφορά από την αρχή, λέει ο William Vanderbloemen, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αναζήτησης στελεχών Vanderbloemen Search Group.

Ο Vanderbloemen έχει πάρει συνέντευξη από τουλάχιστον 30.000 υποψηφίους για δουλειά σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του — και αυτοί που ξεχωρίζουν, λέει, κάνουν πάντοτε αυτά τα 3 πράγματα για να εντυπωσιάσουν αμέσως έναν υπεύθυνο προσλήψεων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:

1. Ντυθείτε κατάλληλα 

Ένα απλό ντύσιμο δεν πρόκειται να λειτουργήσει για μία συνέντευξη για δουλειά, ακόμη και αν είναι ηλεκτρονικά. Μάλιστα για τις ηλεκτρονικές συνεντεύξεις, ο Vanderbloemen προειδοποιεί επίσης ότι αυτός που θα σας πάρει συνέντευξη είναι πιθανό να δει μόνο το πάνω μέρος του ντυσίματος, αλλά ανάλογα με τη γωνία της κάμερας ενδέχεται να διακρίνει και τη φόρμα από κάτω.

«Ξέρω ότι ακούγεται σαν κάτι παλαιακό, αλλά αν θέλετε να εντυπωσιάσετε έναν υπεύθυνο προσλήψεων, πρέπει στ’ αλήθεια να ντυθείτε αντίστοιχα με το ύφος που απαιτεί η δουλειά», λέει. «Είναι μία σημαντική ένδειξη που δείχνει ότι παίρνετε αυτή την ευκαιρία στα σοβαρά».

Ανεξάρτητα από το περιβάλλον της συνέντευξης, ο Vanderbloemen συνιστά να ελέγχετε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας εταιρείας για να καταλάβετε τι φοράνε οι άνθρωποι στο γραφείο. Στη συνέχεια, φορέστε κάτι ανάλογο.

2. Πηγαίντε «διαβασμένοι»

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν τη βασική έρευνα για τη δουλειά για την οποία δίνουν συνέντευξη, αλλά λίγοι θα κάνουν το κάτι παραπάνω, αποκτώντας γνώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της εταιρείας ή το άτομο με το οποίο μιλάνε.

Ο Vanderbloemen λέει ότι «πάντοτε εντυπωσιάζεται» όταν ένας υποψήφιος έχει μάθει πράγματα σχετικά με τον υπεύθυνο πρόσληψης ή τη συνέντευξη και είναι ενημερωμένος για τα τελευταία νέα της εταιρείας.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να αναφέρετε ένα πρόσφατο άρθρο που διαβάσατε για κάποιον που εργάζεται στην εταιρεία ή μια νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε.

«Αν μπορείτε να δείξετε σε αυτόν που σας παίρνει συνέντευξη στα πρώτα 5-10 λεπτά της συνομιλίας ότι αφιερώσατε λίγο χρόνο μελετώντας αυτήν την εταιρεία, θα προχωρήσετε πολύ», λέει ο Vanderbloemen. «Γίνονται πάντοτε τόσο πολλές αλλαγές στην αγορά εργασίας, ώστε αυτοί που θα πετύχουν είναι οι φιλοπερίεργοι και όσοι μαθαίνουν συνεχώς».

3. Μην σκέφτεστε μόνο τα χρήματα 

Το να ρωτάτε για τον μισθό μιας δουλειάς μέσα στα πρώτα λεπτά από τη συνάντηση με έναν υπεύθυνο προσλήψεων είναι ένας από τους «γρηγορότερους τρόπους για να ξεκινήσετε μια συνέντευξη λάθος», λέει ο Vanderbloemen, και ωστόσο, «πολλοί υποψήφιοι θα το κάνουν αυτό».

Εάν φτάσετε στον δεύτερο ή τρίτο γύρο μιας συνέντευξης και η πληρωμή εξακολουθεί να μην έχει αναφερθεί, μπορείτε να θίξετε το θέμα του μισθού προς το τέλος της συνομιλίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Δύο στρατηγικές για την αποτροπή του τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος

Αυτό το χαρακτηριστικό ψάχνουν τώρα οι εργοδότες όταν κάνουν προσλήψεις

Συνέντευξη για δουλειά: Το ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε – Δίνει αμέσως κακή εντύπωση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News