Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 21:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο αναλυτής του Fitch πίσω από την υποβάθμιση των ΗΠΑ – και πώς η χώρα μπορεί να ανακτήσει την κορυφαία αξιολόγηση

Ο αναλυτής του Fitch πίσω από την υποβάθμιση των ΗΠΑ – και πώς η χώρα μπορεί να ανακτήσει την κορυφαία αξιολόγηση

Δεν είναι η αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας, το ισχυρό αμερικανικό δολάριο ή η ανθεκτική οικονομία που θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να ανακτήσουν την κορυφαία αξιολόγηση από τον Fitch. Σύμφωνα με τον οίκο, θα χρειαστεί ένα σημαντικό βήμα προς τα πάνω στη διακυβέρνηση.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings μείωσε την Τρίτη το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των Ηνωμένων Πολιτειών σε ξένο νόμισμα σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, οδηγώντας σε πτώση τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές την Τετάρτη. Ο οίκος είχε θέσει την αξιολόγηση της χώρας σε αρνητική παρακολούθηση τον Μάιο, επικαλούμενος το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους. 

«Πρόκειται για μια σταθερή επιδείνωση που παρατηρούμε στις βασικές μετρήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολλά χρόνια. Το 2007, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν λιγότερο από 60% και τώρα είναι 113%, οπότε υπάρχει σαφής επιδείνωση», δήλωσε την Τετάρτη ο Richard Francis, συν-επικεφαλής του Fitch για τις κρατικές αξιολογήσεις στην Αμερική, στην εκπομπή «Squawk on the Street» του CNBC. «Επιπλέον, αναμένουμε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αυξηθούν τα επόμενα τρία χρόνια και αναμένουμε ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο Francis είπε ότι, με εξαίρετη την αξιολόγηση της 6ης Ιανουαρίου 2021, ο οίκος έχει σημειώσει ένα «συνεχές μπρα ντε φερ» γύρω από το ανώτατο όριο χρέους τόσο μεταξύ των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών. Αυτό έχει εμποδίσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταλήξει σε ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων δημοσιονομικών ζητημάτων, ιδίως γύρω από τα προγράμματα πρόνοιας, όπως η κοινωνική ασφάλιση και η υγειονομική περίθαλψη», είπε.

Είναι δυνατή η ανάκτηση της κορυφαίας αξιολόγησης;

Για να ανακτήσει την κορυφαία αξιολόγηση, ο Francis δήλωσε ότι ο Fitch θα αναζητήσει μια μακροπρόθεσμη δημοσιονομική λύση που θα αφορά τα προγράμματα κοινωνικών παροχών και τη διάθεση να εξετάσει το θέμα των εσόδων και των δαπανών, των εν λόγω προγραμμάτων. Είπε επίσης ότι ο Fitch θα μελετήσει τη μείωση του ελλείμματος και ότι η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους αναστέλλοντας ή καταργώντας το.

«Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του χρέους, δεδομένου του αυξανόμενου ελλείμματος που αναμένουμε, και δεδομένου του είδους της επιδείνωσης της διακυβέρνησης και της απροθυμίας να αντιμετωπιστούν πραγματικά αυτά τα ζητήματα, δεν νομίζουμε ότι αυτό συνάδει πλέον με το ΑΑΑ», δήλωσε ο Francis.

Πολλές αντιδράσεις, από οικονομολόγους υψηλού προφίλ έως τον Λευκό Οίκο, ήταν επικριτικές ή απορριπτικές για την υποβάθμιση, δεδομένης της ανθεκτικότητας της οικονομίας της χώρας. 

Απαντώντας στις αντιδράσεις, ο Francis δήλωσε ότι αν και η οικονομία είναι πολύ σημαντική και θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη συνολική δημοσιονομική εικόνα των ΗΠΑ, δεν θα είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των ζητημάτων διακυβέρνησης.

«Αυτή η ιδέα ότι επειδή η οικονομία είναι ισχυρή, προσπερνάμε την ύφεση και δεν πρέπει να υπάρξει υποβάθμιση, δεν είναι ακριβώς αυτό που εξετάζουμε», είπε. «Εξετάζουμε μια πιο θεμελιώδη εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, την πιστοληπτική ικανότητα και επίσης τι περιμένουμε να συμβεί τα επόμενα χρόνια».

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Yellen: Εντελώς αδικαιολόγητη η υποβάθμιση από την Fitch

Πάνω από 1% οι απώλειες στις ευρωαγορές στον απόηχο της υποβάθμισης των ΗΠΑ

Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ – Εντονη αντίδραση Yellen

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News