Business & Finance Πέμπτη 3/08/2023, 08:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα: Τα οφέλη των εταιρειών με εργαζόμενους που γνωρίζουν από ΑΙ 

Ερευνα: Τα οφέλη των εταιρειών με εργαζόμενους που γνωρίζουν από ΑΙ 

Προσπαθείτε να ξεχωρίσετε τους νικητές από τους ηττημένους, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξαπλώνεται στην οικονομία; Το χρηματιστήριο το κάνει ήδη και πάει πολύ πιο μακριά από την Nvidia Corp. και τη Microsoft Corp.

Τρεις ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες με πιο ώριμο εργατικό δυναμικό αναφορικά με τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης κάνουν κάτι ενδιαφέρον στην αγορά: Την κερδίζουν. Η μελέτη «Generative AI and Firm Values», από τους Andrea L. Eisfeldt και Gregor Schubert του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες και τον Miao Ben Zhang του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, είναι μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης των κρουστικών κυμάτων που δημιουργούνται από την απελευθέρωση του ChatGPT.

Αν και το ότι η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε αποδόσεις μετοχών δεν είναι κάτι πρωτάκουστο για όποιον έχει παρακολουθήσει τονNasdaq 100 να αυξάνεται κατά 44% το 2023, τα συμπεράσματα της έρευνας προχωρούν περαιτέρω. Απεικονίζουν μια αγορά που κάτω από την επιφάνειά της κρίνει ήδη σε ευρύ βαθμό το πώς η αυτοματοποίηση θα επηρεάσει πράγματα όπως οι ταμειακές ροές και η αποτίμηση των μετοχών, καθώς τα ευφυή συστήματα εδραιώνονται ως εργαλεία παραγωγής.

«Οι επαγγελματίες επενδυτές κάνουν εικασίες σχετικά με το ποιος θα επωφεληθεί από την αποδοτικότητα της εργασίας, καθώς η τεχνολογία αντικαθιστά τους ανθρώπους», δήλωσε ο Lawrence Creatura, διαχειριστής κεφαλαίων στην PRSPCTV Capital LLC, μιλώντας γενικά και όχι για τις ιδιαιτερότητες της μελέτης. «Είναι απλώς μια επανάληψη της βιομηχανικής επανάστασης. Τα μηχανήματα θα αναλάβουν καθήκοντα που έκαναν προηγουμένως οι άνθρωποι».

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα ερωτηματικά για μια τέτοια έρευνα είναι πολλά, ξεκινώντας από τη σύντομη περίοδο ανάλυσης— μόλις οκτώ μήνες. Ένα ακόμη μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο οι συγγραφείς ανακάλυψαν ποιες εργασίες είναι ευάλωτες στην αντικατάσταση του ανθρώπου από την τεχνητή νοημοσύνη: ζήτησαν από ένα chatbot AI να τους πει.
Έχοντας πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων με 19.000 εργασίες στην επαγγελματική αγορά συν μια σειρά δεδομένων που αντλήθηκαν από το LinkedIn και τις δημοσιεύσεις οικονομικών αποτελεσμάτων, το chatbot δημιούργησε μια κατάταξη θέσεων εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο και αφορούν την απασχόληση σε θέσεις γραφείου. 

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς χρηματοοικονομικών, υπηρεσιών και τεχνολογίας σημείωσαν υψηλές βαθμολογίες όταν μετρήθηκαν οι πιθανότητες το εργατικό τους δυναμικό να γίνει πιο παραγωγικό με εργαλεία όπως το ChatGPT,  λένε οι συγγραφείς.

Πιο αξιοσημείωτο για τους ακαδημαϊκούς που ερεύνησαν το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει την οικονομία ήταν το ότι αυτό το χαρακτηριστικό είχε ήδη γίνει αντιληπτό από τους επενδυτές. 

«Το βασικό μας εύρημα είναι ότι η άφιξη του ChatGPT είχε μια αρκετά θετική επίδραση στην αξία των εταιρειών των οποίων το εργατικό δυναμικό είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε γενετική AI και σε σχετικά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα», έγραψαν οι συγγραφείς.

Τις δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο, οι τιμές των μετοχών των εταιρειών που ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στην τεχνητή νοημοσύνη κέρδισαν 0,4% περισσότερο σε καθημερινή βάση από τις εταιρείες χαμηλότερης έκθεσης. Οι σωρευτικές αυξήσεις τους περίπου τέσσερις μήνες μετά την κυκλοφορία του ChatGPT ξεπέρασαν το 9%.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ερευνητές παρατήρησαν περίπου 2.500 εισηγμένες εταιρείες. Τρεις από τις 10 κορυφαίες εταιρείες που εκτίθενται περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη είναι κατασκευαστές chip — η Broadcom Inc., η Qualcomm Inc. και η Nvidia. Μια άλλη είναι η Microsoft, η οποία αναπτύσσει τα δικά της προϊόντα εταιρικής τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα στις αξίες των μετοχών σε όλες τις βιομηχανίες, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι απλώς εταιρείες τεχνολογίας και κατασκευαστές τσιπ που οδηγούν το παρατηρούμενο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες με υψηλότερη έκθεση σε γενετική τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθούν να παρουσιάζουν αποδεδειγμένα υψηλότερα κέρδη από τις τιμές των μετοχών τους από τους ανταγωνιστές τους με χαμηλότερα ανοίγματα.

Με την πρώτη ματιά, τα ευρήματα φαίνεται να είναι σαν μία περαιτέρω απόδειξη επικείμενης αντικατάστασης εργασίας των ανθρώπων από τα chatbots. Αλλά ο Schubert – οικονομολόγος του UCLA και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης – πρότεινε μια εναλλακτική θεωρία: Εάν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα εκτελούσαν μέρος της δουλειάς, οι άνθρωποι θα είχαν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν εργασίες με τις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να ασχοληθεί. Σε αυτό το σενάριο, οι εταιρείες γίνονται πιο παραγωγικές, οι άνθρωποι διατηρούν τις δουλειές τους και οι τιμές των μετοχών εταιρειών που «αγκαλιάζουν» την τεχνητή νοημοσύνη διογκώνονται.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πλούσια σε ταλέντα στην ΑΙ η Αθήνα – Τι δείχνει η έκθεση «Atlas»

«Σίγουρα θα χαθούν δουλειές» – Ο δημιουργός του ChatGPT προειδοποιεί

McKinsey: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί περισσότερο τις δουλειές των γυναικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News