Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 22:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Πιο αυστηροί οι πιστωτικοί όροι των τραπεζών

Fed: Πιο αυστηροί οι πιστωτικοί όροι των τραπεζών

Η Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες έχουν αναφέρει πιο αυστηρά στάνταρντς και συνεχιζόμενη μειωμένη ζήτηση για δάνεια στο δεύτερο τρίμηνο, επεκτείνοντας μία τάση που άρχισε πριν καν γίνουν εμφανείς οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα. 

Η αναλογία των αμερικανικών τραπεζών που έχουν καταστήσει πιο αυστηρούς τους όρους των δανείων για εμπορική και βιομηχανική χρήση, καθώς και αυτών που χορηγούν σε μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 50,8% από 46% του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με έρευνα της Fed. 

H κατάρρευση των τεσσάρων αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών από το Μάρτιο έχει πυροδοτήσει έντονη αναστάτωση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και αυξημένες ανησυχίες ότι οι πιστωτικοί όμιλοι θα περιορίσουν την πρόσβασή τος σε πιστώσεις κατά τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Τα τελευταία στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών για το αμερικανικό ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου, έδειξαν ότι η οικονομία είναι πιο ανθεκτική απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Η έρευνα έδειξε επίσης εξασθενημένη ζήτηση για πιστώσεις. Η αναλογία των τραπεζών που έχουν ανακοινώσει ασθενέστερη ζήτηση για δανεια για εμπορική και βιομηχανική χρήση μεταξύ των μεγάλων και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων μειώθηκε στο 51,6% από 55,6% στο πρώτο τρίμηνο. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για 11η φορά από τον Μάρτιο του 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιό της στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 5,25% και 5,5%. Η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή θα λαμβάνει αποφάσεις για πιθανές μελλοντικές αυξήσεις σε κάθε συνεδρίαση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ. 

Ο Πάουελ ανέφερε ότι η έρευνα είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις. Οι συνθήκες δανεισμού είναι αυστηρές και θα γίνουν ολοένα και πιο αυστηρές, η ζήτηση είναι εξασθενημένη και γενικότερα οι πιστωτικές συνθήκες στην οικονομία είναι αυστηρές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: H νομισματική πολιτική παραμένει περιοριστική

Fed: Νέα επιτοκιακή αύξηση 25 μβ – Αφήνει ανοικτή την πόρτα για νέα σύσφιγξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News