Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 15:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι περικοπές πετρελαίου στοίχισαν στην οικονομική ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας 

Οι περικοπές πετρελαίου στοίχισαν στην οικονομική ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας 

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι περικοπές της παραγωγής αργού και η πτώση των τιμών του πετρελαίου χαλιναγώγησαν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της G20.

Το ΑΕΠ του Ριάντ αυξήθηκε κατά 1,1% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Γενική Στατιστική Αρχή της Σαουδικής Αραβίας, από 3,8% το προηγούμενο τρίμηνο και 11,2% την ίδια περίοδο του 2022.

Ο μη πετρελαϊκός τομέας – όπου η Σαουδική Αραβία κατευθύνει τις κοινωνικοοικονομικές της μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής διαφοροποίησης του διαδόχου Mohammed bin Salman- Vision 2030 – αυξήθηκε κατά 5,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο, το εξαρτώμενο από τους υδρογονάνθρακες Ριάντ κατέγραψε απώλεια 4,2% στο μη πετρελαϊκό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, «βαρύνοντας» τις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές του αργού και των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής πετρελαίου. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν πέρυσι, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες διεθνείς κυρώσεις απομάκρυναν πολλούς δυτικούς καταναλωτές από τις ρωσικές προμήθειες αργού. 

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο επωφελήθηκε διπλά εκείνη την εποχή, τόσο από την ώθηση των σταθερών τιμών όσο και από την ενίσχυση της ζήτησης για το αργό πετρέλαιο της ίδιας της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο είναι ποιοτικά συγκρίσιμο με αυτό της Ρωσίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

WSJ: Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει σύνοδο για το ουκρανικό στις αρχές Αυγούστου

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη έφεραν η περιορισμένη προσφορά και η αύξηση της ζήτησης

Διαχειριστής επενδύσεων: Μία κατάρρευση του ΟΠΕΚ+ θα οδηγούσε την τιμή στα 35 δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News