Business & Finance Σάββατο 29/07/2023, 11:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι η Γερμανία ο «ασθενής της Ευρώπης»; Η σύγκριση με το 1990

Επίμονη αποδεικνύεται η αδυναμία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης

Είναι η Γερμανία ο «ασθενής της Ευρώπης»; Η σύγκριση με το 1990

Επίμονη αποδεικνύεται η αδυναμία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, καθώς τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η ανάπτυξη της Γερμανίας δεν επανήλθε κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σε συνδυασμό με τα απαισιόδοξα δεδομένα του Ιουλίου, φάνηκε ότι η χώρα που θεωρούνταν επί μακρόν ο κινητήριος μοχλός της επέκτασης της Ευρωζώνης αποτελεί σήμερα τροχοπέδη στις προοπτικές της. 

Η ύφεση, από την οποία η Γερμανία έχει μόλις και μετά βίας εξέλθει, διέψευσε τη σιγουριά του καγκελάριου Olaf Scholz, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο διαβεβαίωνε ότι η χώρα θα αποφύγει μια οικονομική συρρίκνωση.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ οι αναλυτές περίμεναν θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,1%. Η Γερμανία απέφυγε μόλις και μετά βίας άλλο ένα τρίμηνο συρρίκνωσης. Την ίδια στιγμή, τα αναθεωρημένα στοιχεία για τα προηγούμενα τρίμηνα έδειξαν ότι η ύφεση ήταν πιο ρηχή από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Η γερμανική οικονομία δείχνει να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, γεγονός που οφείλεται στη δυσπραγία του βιομηχανικού κλάδου. Σημειωτέον ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προβλέψει ότι η ταλαιπωρημένη από την ενεργαιακή κρίση γερμανική οικονομία θα είναι η μόνη από τη G7 που θα συρρικνωθεί φέτος.

Είναι η Γερμανία ο «ασθενής της Ευρώπης»; Η σύγκριση με το 1990-1

«Το αν η οικονομία σέρνεται ή συρρικνώνεται ελαφρά, νομίζω ότι είναι δευτερεύον πρόβλημα», δήλωσε ο Thomas Mayer, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ερευνών Flossbach von Storch και αναλυτής της οικονομίας της χώρας. «Νομίζω ότι η Γερμανία διεκδικεί τον τίτλο του ασθενή της Ευρώπης».

Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδόθηκε στη Γερμανία μετά την επανένωση το 1990, καθώς η επίπονη διαδικασία ενοποίησης των δύο εθνών εξασθένησε τη μεταπολεμική δυναμική της οικονομίας και προκάλεσε επίμονα υψηλή ανεργία. 

Το πρόβλημα επανήλθε λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης της Γερμανίας, που οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία παραλύει τους κατασκευαστές σε μια οικονομία που ήδη παλεύει με την έλλειψη δεξιοτήτων και τη χαμηλή παραγωγικότητα λόγω δημογραφικού προβλήματος. Εν τω μεταξύ, ο εντεινόμενος παγκόσμιος ανταγωνισμός στα ηλεκτρικά οχήματα απειλεί την αυτοκινητοβιομηχανία της. 

Στις προκλήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν η αδύναμη κινεζική ζήτηση και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, που επιβαρύνουν επιπλέον τη γερμανική βιομηχανία. Η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό αναμένεται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση.
Αν και η ύφεση κατά 0,3% που προβλέπουν για τη Γερμανία τόσο το ΔΝΤ όσο και η Bundesbank για φέτος δεν είναι μεγάλη, είναι πάντως σημαντική. Η τελευταία φορά που η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε, ενώ η ιταλική αναπτύχθηκε ήταν το 2003.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βγήκε από την ύφεση η Γερμανία – Θετική η ανάπτυξη σε Γαλλία, Ισπανία

Γαλλία: Πάνω από τις προβλέψεις η ανάπτυξη – Μείωση του πληθωρισμού

PMI: Σημάδια ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News