Business & Finance Παρασκευή 28/07/2023, 22:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη έφεραν η περιορισμένη προσφορά και η αύξηση της ζήτησης

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη έφεραν η περιορισμένη προσφορά και η αύξηση της ζήτησης

Η μείωση της προσφοράς στις διεθνείς αγορές και οι προσδοκίες ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικκής στις ΗΠΑ φθάνει στο τέλος του έχουν ωθήσει το αργό στην πιο παρατεταμένη περίοδο εβδομαδιαίων κερδών σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους. 

Η τιμή αργού Τέξας έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, σφραγίζοντας ένα ράλι που άρχισε στα τέλη Ιουνίου και το οποίο έχει καλύψει τις φετινές απώλειες. Τα κέρδη καθοδηγούν οι δύο κορυφαίοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, μειώνοντας τις εξαγωγές τους με τη Μόσχα να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της αυτή την εβδομάδα. Η προοπτική αυτή ώθησε κάποιες τράπεζες, μεταξύ των οποίων Standard Chartered και UBS να προβλέψουν μείωση της προσφοράς τους επόμενους μήνες. 

Οι ενδείξεις για μείωση της προσφοράς έχουν ήδη γίνει αισθητές στις αγορές. Τα αποθέματα στο βασικό κέντρο αποθήκευσης πετρελαίου, στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα, έχουν μειωθεί κατά 7,5 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, οδηγώντας τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο.

Η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές πετρελαίου της τον Ιούλιο στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της στον ΟΠΕΚ+ και σκοπεύει να κάνει το ίδιο και τον Αύγουστο, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Νικολάι Σουλγκίνοβ. Η ροή αργού δια θαλάσσης από την Ρωσία, μέσω των λιμένων της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά μηνών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

H παγκόσμια προοπτική για τη ζήτηση έχει βελτιωθεί εν μέσω ενδείξεων για περαιτέρω μέτρα στήριξης για την κινεζική οικονομία και φημολογιών ότι η Fed αναμένεται να σταματήσει τις επιτοκιακές της αυξήσεις. 

Ωστόσο, παρά το ράλι, οι συναλλασσόμενοι προετοιμάζονται για πιθανή διόρθωση, καθώς το αργό βρίσκεται σε περιοχή με υπερβολικά μεγάλες αγορές. Οι τιμές παραμένουν ωστόσο νευρικές και επιρρεπείς σε μεγάλες διακυμάνσεις. 

Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε σήμερα λίγο πιο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε εβδομαδιαία βάση καταγράφει κέρδη 4%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News