Business & Finance Παρασκευή 28/07/2023, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω των προβλέψεων ο πληθωρισμός στη Γερμανία – Στο 6,5% τον Ιούλιο

Κάτω των προβλέψεων ο πληθωρισμός στη Γερμανία – Στο 6,5% τον Ιούλιο

Περισσότερο από το προσδοκώμενο επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία. Η αποκλιμάκωση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καταδεικνύει πως οι πιέσεις στις τιμές σταδιακά καταστέλλονται, όσο η ΕΚΤ πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης, που έχει φέρει τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός έπεσε στο 6,5% από 6,8% τον Ιούνιο, ενώ επιβράδυνση έδειξε και ο δείκτης που εξαιρεί το ευμετάβλητο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.

Στο μεταξύ θετική εικόνα σκιαγραφούν και τα στοιχεία στη Γαλλία, με επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 5%.  Απεναντίας, απροσδόκητη επιτάχυνση καταγράφηκε στην Ισπανία, με τον δείκτη όμως στο 2,1% να βρίσκεται κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο και η γαλλική εμφάνισε ανάπτυξη υψηλότερη των προβλέψεων, στο 0,5%. Τέλος, η ανάπτυξη της Ισπανίας επιβραδύνθηκε ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να εμφανίζει αύξηση κατά 0,4%, λαμβάνοντας στήριξη από την καταναλωτική ζήτηση και τις εξαγωγές. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μήπως έχει ήδη τελειώσει η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας; 

Βγήκε από την ύφεση η Γερμανία – Θετική η ανάπτυξη σε Γαλλία, Ισπανία

ΔΝΤ: Ήπια συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας φέτος – Οι κίνδυνοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News