Διαχειριστής επενδύσεων: Μία κατάρρευση του ΟΠΕΚ+ θα οδηγούσε την τιμή στα 35 δολάρια
O OΠΕΚ+ θα μπορούσε να διαλυθεί, εάν καταρρεύσει η ενότητα γύρω από την πολιτική παραγωγής του, σύμφωνα με τον διαχειριστή εταίρο του επενδυτικού ομίλου Clean Energy Transition.
Ο Per Lekander είπε ότι η μείωση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου και η έλλειψη συνεργασίας μπορεί να διευκολύνουν την κατάρρευση του ΟΠΕΚ+, ομάδας 23 χωρών που παράγει περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου.
Η διάλυση του ΟΠΕΚ+, είπε ο Lekander, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 35 δολάρια το βαρέλι.
«Σε μια αυξανόμενη αγορά, ο χρόνος είναι φίλος σου. Απλώς πρέπει να περιμένεις λίγο και τα πράγματα θα βελτιωθούν», είπε ο Lekander. «Σε μια παρακμάζουσα αγορά, ο χρόνος είναι ο εχθρό. Πρέπει να συνεχίσεις να μειώνεις».
«Όσο πιο αρνητική ανάπτυξη και όσο λιγότερη συνεργασία υπάρχει – στην τελευταία απόφαση του ΟΠΕΚ, ήταν οι Σαουδάραβες που το έκαναν μόνοι τους… οπότε θα έλεγα, αν η πρόβλεψή μου είναι σωστή και είμαι πολύ σίγουρος, ότι… θα διαλυθεί».
Ο ΟΠΕΚ+ έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου από το Νοέμβριο. Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει απότομα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διαπραγματεύτηκαν ελαφρώς υψηλότερα το απόγευμα της Πέμπτης. Η τιμή brent αυξήθηκε περίπου 0,8% στα 83,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού κατά 1% στα 79,56 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια έχουν αυξηθεί πάνω από 12% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα.
«Υπήρξε μια περίοδος στη δεκαετία του 1990 και τη δεκαετία του 2000 όπου η προσφορά ήταν τόσο μεγάλη, που δεν μπορούσαν να ανεβάσουν την τιμή, παρότι τις περισσότερες φορές, η τιμή του πετρελαίου από το 1974 ήταν τεχνητά πολύ υψηλή», είπε ο Lekander.
«Εάν το καρτέλ δεν μπορεί να λειτουργήσει, θα έλεγα ότι βραχυπρόθεσμα η τιμή μπορεί να υποχωρήσει στα 35 δολάρια και μεσοπρόθεσμα πιθανώς στα 45 δολάρια», πρόσθεσε.
Ο ΟΠΕΚ+ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις κατηγορίες για λειτουργία καρτέλ, λέγοντας ότι οι πολιτικές του στοχεύουν τα παγκόσμια αποθέματα προσφοράς και όχι συγκεκριμένες σταθερές τιμές. Ωστόσο, ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής στο καρτέλ, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από ορυκτά καύσιμα, αναφέρουν τις προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου στα σχέδια του εθνικού προϋπολογισμού τους.
ΟΠΕΚ και σύμμαχοί του
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών ιδρύθηκε αρχικά το 1960 από πέντε ιδρυτικά μέλη: το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα. Η συμμαχία σταδιακά επεκτάθηκε: Ο ΟΠΕΚ ένωσε τις δυνάμεις του με 10 εταίρους εκτός καρτέλ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – για να συμφωνήσουν από κοινού την πολιτική παραγωγής το 2016, δημιουργώντας ανεπίσημα τον συνασπισμό γνωστό ως ΟΠΕΚ+.
Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ επιδιώκει ενεργά να προσελκύσει νέα μέλη στη συμμαχία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Χάιθαμ αλ-Γκάις στις αρχές Ιουλίου.
Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ+ έχουν συχνά υπογραμμίσει την ενότητα της ομάδας στη χάραξη πολιτικής, αν και οι εταίροι επιδώκουν την προστασία των εθνικών συμφερόντων όταν αποδέχονται δεσμεύσεις παραγωγής. Η συνεργασία του ΟΠΕΚ+ σταμάτησε για λίγο για ένα μήνα το 2020, προκαλώντας πόλεμο τιμών καθώς η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία πλημμύρισαν την αγορά. Η συμμαχία επανενώθηκε αργότερα το Μάιο του ίδιου έτους, συμφωνώντας σε δραστικές περικοπές στην παραγωγή για να αντιμετωπίσει την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης που προκλήθηκε από τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου για τις μεταφορές, μετά την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Έκτοτε, η συμμαχία ΟΠΕΚ+ φροντίζει να προωθεί την ενότητα στη λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής.
Εκτός από τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο καρτέλ, αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώνουν τώρα την παραγωγή κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2024. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία εφαρμόζουν περαιτέρω μείωση της παραγωγής τους ημερησίως κατά ένα επιπλέον 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και 500.000 βαρέλια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC