Business & Finance Πέμπτη 27/07/2023, 13:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 20 δισ. δολάρια η ακίνητη περιουσία του ιδρυτή της Zara

Στα 20 δισ. δολάρια η ακίνητη περιουσία του ιδρυτή της Zara

Η επέκταση στον κλάδο των logistics, καθώς και η περαιτέρω προσθήκη πολυτελών πολυκατοικιών στο χαρτοφυλάκιο του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Zara, Amancio Ortega, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί αυτό σε αξία κατά 19% το 2022. 

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ανήκει στον ιδρυτή της Inditex SA αποτιμήθηκε σε 18,1 δισεκατομμύρια ευρώ (20,1 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, από 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σύμφωνα με δήλωση της Pontegadea, της εταιρείας που διαχειρίζεται την περιουσία του επιτυχημένου επιχειρηματία. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ortega είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των «υπερπλούσιων» ατόμων της Ευρώπης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας ξόδεψε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αποθήκες σε όλες τις ΗΠΑ πέρυσι, στην πρώτη του κίνηση να επενδύσει στη βιομηχανία logistics μετά από χρόνια εστίασης κυρίως σε εμπορικά ακίνητα. Η Pontegadea πρέπει να δαπανά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως που λαμβάνει ως μερίσματα από το μερίδιο 59% του Ortega στην Inditex, μητρική, μεταξύ άλλων, των εμπορικών σημάτων ρούχων Zara και Bershka.

Λόγω της νομικής και φορολογικής δομής της, η Pontegadea πρέπει να επενδύσει όλα τα έσοδα που λαμβάνει από την Inditex εντός ενός έτους, σε επενδύσεις που θεωρούνται «πραγματική οικονομία» — που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τοποθετήσει χρήματα σε ομόλογα και άλλους τύπους τίτλων. Το 2022, η Pontegadea είχε έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα μερίσματα της Inditex να αντιστοιχούν σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κύκλος εργασιών από τον κλάδο των ακινήτων αυξήθηκε 21% στα 782 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγορές logistics των ΗΠΑ περιελάμβαναν εργοστάσια στην Πενσυλβάνια και το Τέξας, καθιστώντας τον Ortega, 86 ετών, «σπιτονοικοκύρη» σε εταιρείες όπως η Amazon.com Inc, η TJX Cos και η FedEx Corp. 

Το 2022, ο Ortega αγόρασε επίσης δύο κατοικίες, έναν ουρανοξύστη 64 ορόφων στο Σιάτλ και μια πολυκατοικία στη Νέα Υόρκη.

Φέτος, ο Ortega συμφώνησε να πληρώσει 115 εκατομμύρια δολάρια για την πρώτη του ευρωπαϊκή αποθήκη στο Venlo, στην Ολλανδία, και αγόρασε ένα εργοστάσιο ανατολικά του Λος Άντζελες που χρησιμοποιείται από την Walmart Inc.

Οι πρόσφατες εξαγορές σηματοδοτούν τα τελευταία βήματα για τη διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου που επικεντρώνεται ιστορικά σε κτίρια γραφείων και κτίρια- ορόσημα που μισθώνονται από εταιρείες λιανικού εμπορίου, όπως αυτό των κεντρικών γραφείων της Meta Platforms Inc. στο Σιάτλ. 

Το family office κατέχει επίσης μερίδια σε φορείς εκμετάλλευσης υποδομής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και σε παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου μεριδίου 12% στην πορτογαλική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου REN—Redes Energeticas Nacionais SGPS και 5% στην ισπανική εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica Corp.

Ο Ortega έχει καθαρή περιουσία 76,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Zara γίνεται ενοικιαστής της Walmart

Φιλανθρωπίες: Βίλες 55 εκατ. δώρισε η πρώην κυρία Μπέζος

Τέρμα τα γιοτ και τα ρολόγια: Πώς οι κοιλιακοί έγιναν το νέο σύμβολο του στάτους για τους CEOs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News