Business & Finance Πέμπτη 27/07/2023, 09:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Θα είναι η σημερινή αύξηση επιτοκίων η τελευταία;

ΕΚΤ: Θα είναι η σημερινή αύξηση επιτοκίων η τελευταία;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα, με τους επενδυτές να πιθανολογούν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία της κίνηση στην εκστρατεία νομισματικής σύσφιγξης που διήρκεσε ένα χρόνο.

Η σημερινή αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3,75% είναι κάτι για το οποίο έχουν προϊδεάσει η Christine Lagarde και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τις αγορές είναι εάν η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Σεπτέμβριο.

Εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν από τώρα, αφού μέχρι τότε θα ανακοινωθούν πολλά μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιμένει παρότι η οικονομία αποδυναμώνεται.

Το μήνυμα που θα δώσουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σήμερα, μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed, είναι μία σύνθετη υπόθεση. Οι policymakers θα θέλουν να διατηρήσουν όσο περισσότερη ευελιξία μπορούν, χωρίς να στείλουν ένα πολύ αποφασιστικό μήνυμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Πάντως, οι πιθανότητες η σημερινή αύξηση να είναι η τελευταία σε αυτό τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης έχουν ενισχυθεί. Μόνο η ισχνή πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg αυτό τον μήνα εξακολουθεί να προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 4%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Fed: Νέα επιτοκιακή αύξηση 25 μβ – Αφήνει ανοικτή την πόρτα για νέα σύσφιγξη

ΔΝΤ: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια

Δεν «πείθει» το σχέδιο της ΕΚΤ – Οι οικονομολόγοι βλέπουν νωρίτερα μείωση των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News