Business & Finance Τετάρτη 26/07/2023, 13:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nissan: Επενδύει 600 εκατ. ευρώ στη μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της Renault 

Nissan: Επενδύει 600 εκατ. ευρώ στη μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της Renault 

Η Nissan Motor Co. έχει ολοκληρώσει τα σχέδιά της για να επενδύσει στην επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων Ampere της Renault SA, περιορίζοντας μήνες διαπραγματεύσεων για την εξισορρόπηση της προβληματικής συμμαχίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα επενδύσει έως και 600 εκατομμύρια ευρώ στην επιχείρηση, ανέφεραν οι εταιρείες σε δήλωση την Τετάρτη. 

Παράλληλα επισημοποίησαν μια συμφωνία για τη Renault να μειώσει την ιδιοκτησία της στη Nissan στο 15% τοποθετώντας το υπόλοιπο της τρέχουσας συμμετοχής 43% σε ένα γαλλικό καταπίστευμα.

«Αυτές οι συμφωνίες μας παρέχουν μια σταθερή βάση για να ενεργοποιήσουμε ξανά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες παγκοσμίως σε βασικές αγορές, με τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Luca de Meo. «Μας δίνουν τη στρατηγική ευελιξία που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον».

Η συμφωνία για την Ampere είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη στρατηγική του De Meo, αν και χαμηλότερη από το αναμενόμενο, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ανανεώνει την εταιρική δομή της αυτοκινητοβιομηχανίας για να προσανατολιστεί καλύτερα στη στροφή προς τα EV και να ενισχύσει τα κέρδη, ενώ προσπαθεί να διορθώσει τη γαλλο-ιαπωνική συμμαχία που περιλαμβάνει επίσης τον μικρότερο συνεργάτη Mitsubishi Motors Corp. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο.

«Είναι δύσκολο για εμάς να δραστηριοποιούμαστε στην Ευρώπη μόνοι μας, επομένως η επένδυση στην Ampere μας έδωσε την ευκαιρία να συνδεθούμε με άλλες εταιρείες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Makoto Uchida.

Η επένδυση της Nissan μπορεί να απογοητεύσει ορισμένους επενδυτές της Renault. Οι αναλυτές της Oddo BHF είχαν προβλέψει προηγουμένως ότι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα δεσμεύσει 750 έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να στηρίξει την Ampere.

Να σημειωθεί ότι τόσο η Renault όσο και η Nissan βρίσκονται υπό πίεση καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός από την Tesla Inc. και τους κινέζους κατασκευαστές EV. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Φτιάχνονται στην Ρωσία αλλά είναι κινεζικά: Η νέα «γενιά» αυτοκινήτων

Ευρώπη: Η ζήτηση για EV, ώθησε τις πωλήσεις των αυτοκινήτων σε 18% αύξηση τον Μάιο 

Αλμα 16% στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News