Business & Finance Τρίτη 25/07/2023, 20:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Βλέπει αύξηση των τιμών σιτηρών έως και 15%

ΔΝΤ: Βλέπει αύξηση των τιμών σιτηρών έως και 15%

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές των σιτηρών στις διεθνείς αγορές έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από τη στιγμή που η Ρωσία αποσύρθηκε από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας που επέτρεψε στην Ουκρανία να μεταφέρει με πλοία της τα σιτηρά μέσω των λιμένων της Μαύρης Θάλασσας. 

Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη και 15%, προειδοποίησε το ΔΝΤ. «Είναι απόλυτα σαφές ότι η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές των σιτηρών ήταν κομβικής σημασίας προκεμένου να διασφαλιστεί η άφθονη προσφορά τους στον υπόλοιπο κόσμο στη διάρκεια του 2022. Οι μηχανισμοί πλέον λειτουργούν αντίστροφα και τώρα είναι πολύ πιθανόν να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές», αναφέρει ο Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. 

Ενώ το ΔΝΤ προσπαθεί να αποτιμήσει στις προβλέψεις του τον αντίκτυπο της αποχώρησης της Ρωσίας, μία αύξηση των τιμών κατά 10% έως 15% είναι πλέον πολύ πιθανή έκβαση, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο. 

Η Ρωσία έβαλε τέλος στη συμφωνία για τις εξαγωγές των σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα – σχεδόν μετά από ένα χρόνο που διήρκεσε η συμφωνία – σε μία εξέλιξη που υπογραμμίζει την αβεβαιότητα ως προς την παγκόσμια προσφορά τροφίμων την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Η κίνηση αυτή θέτει υπό απειλή ένα βασικό εμπορικό δρόμο από την Ουκρανία, μία θαλάσσια διαδρομή που ακολουθούσε η διεθνής ναυτιλία για τη μεταφορά των σιτηρών, την ώρα που ξεκινά η επόμενη σεζόν της σοδειάς σιτηρών. 

Η Ε.Ε. γνωστοποίησε σήμερα ότι είναι έτοιμη να εξάγει σχεδόν όλη την παραγωγή σιτηρών της Ουκρανίας μέσω «γραμμών αλληλεγγύης» – δηλ. μέσω σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων μέσω των χωρών μελών της Ε.Ε. που συνορεύουν με την Ουκρανία. 

Περίπου το 60% των εξαγωγών της Ουκρανίας μεταφέρονται μέσω των γραμμών αλληλεγγύης και το 40% μεταφέρθηκε μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όσο ήταν σε ισχύ η συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα σιτηρά. 

Σήμερα, οι τιμές του σιταριού σκαρφάλωσαν σε υψηλό πέντε μηνών, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών λιμανιών που μεταφέρουν τα σιτηρά εντάθηκαν.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο αυξήθηκαν έως και 2,6%, στα 7,7725 δολάρια ανά μπουσέλ, στο πιο υψηλό σημείο τους από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι τιμές του σιταριού έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ νωρίτερα φέτος, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Μόσχας στη γειτονική χώρα. Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορεύσιμου σιταριού, εγείροντας ανησυχίες για τις ελλείψεις.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στο 3% από το 2,8% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο, αν και παραμένει χαμηλότερα από την ανάπτυξη του 3,5% το 2022. Όσο για τον πληθωρισμό, ο Γκουρίνχας ανέφερε ότι θα χρειαστεί έως τα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025 για να επιστρέψει στο στόχο του 2% των κεντρικών τραπεζών και για να ολοκληρωθεί ο σημερινός κύκλος αύξησης των επιτοκίων. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνες, πόλεμος, περιορισμοί: Αυξάνονται οι απειλές για τα τρόφιμα

Ανατιμήσεις έως 41% στα τρόφιμα μέσα στη χρονιά

Σιτηρά: Άνοδος τιμών για 3η ημέρα – Φόβοι για επισιτιστική κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News