Business & Finance Τρίτη 25/07/2023, 18:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η H&M μηνύει τη Shein για αντιγραφή σχεδίων 

Η H&M μηνύει τη Shein για αντιγραφή σχεδίων 

Η εταιρεία λιανικής πώλησης ταχείας μόδας Shein μηνύεται από την Hennes & Mauritz AB για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, όπου η δίκη με στόχο τον μετριασμό της απειλής που θέτει ο Κινέζος αντίπαλός της βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021.

Η Zoetop Business Co., η οντότητα που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, η οποία κατείχε προηγουμένως τη Shein, είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, όπως και η Shein Group Ltd., σύμφωνα με ένα κλητήριο θέσπισμα που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2021 και έλαβε πρόσφατα το Bloomberg News. Η H&M με έδρα τη Στοκχόλμη ζήτησε απροσδιόριστη αποζημίωση και διαταγή για να σταματήσει η Shein να παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα και τα εμπορικά της σήματα.

Λεπτομέρειες της κατάθεσης, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών δεκάδων αντικειμένων από μαγιό έως πουλόβερ που η H&M είπε ότι αποδεικνύουν ότι η Shein έκλεψε τα σχέδιά της, δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 21 Ιουνίου. Η επόμενη ακρόαση είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 31 Ιουλίου.

Το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ άκουσε την υπόθεση για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο δικαστής επέτρεψε να προχωρήσει η υπόθεση, σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που κυκλοφόρησε τον Μάιο.

Αν και έχουν διατυπωθεί πολλές καταγγελίες για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας εναντίον του διαδικτυακού λιανοπωλητή τα τελευταία τρία χρόνια, η δράση της H&M είναι μια σπάνια περίπτωση καταθέσεως αγωγής ανταγωνισμού ταχείας μόδας. Οι πωλήσεις της Shein το 2021 ήταν πολύ λιγότερες από αυτές της H&M, αλλά η ραγδαία αύξηση των πωλήσεών της, που τροφοδοτείται από την ταχεία κυκλοφορία νέων προϊόντων και τις ισχυρές στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ στα social media, τράβηξε την προσοχή εταιρειών και σχεδιαστών στις δυτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν περισσότερες από δώδεκα αγωγές εναντίον της Shein μόνο φέτος στις ΗΠΑ που ασκήθηκαν από ενάγοντες που ισχυρίζονται παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Oρισμένοι Αμερικανοί δικηγόροι λένε ότι η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας της Shein είναι αναπόσπαστο μέρος του επιχειρηματικού της μοντέλου και η εταιρεία προσφέρει συνήθως ένα μικρό διακανονισμό χρημάτων σε αυτούς τους σχεδιαστές.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Shein: Επέκταση στο εξωτερικό για μικρότερη εξάρτηση από την Κίνα 

Αυτά είναι τα επτά πιο μισητά brand names – Γιατί τα απορρίπτουν οι καταναλωτές

Η Binance και ο όμιλος Shein «κρύβουν» τις κινεζικές ρίζες τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News